Praha 7 připravila intenzivní kurzy českého jazyka pro ukrajinské středoškoláky

Sedmá městská část od počátku ruské agrese na Ukrajině pomáhá potřebným rodinám v místě konfliktu i uprchlíkům v Praze 7.


Děti se daří umísťovat ve školách, školkách a dětských skupinách a nyní se Sedmička zaměřuje také na mladé lidi od 15 let, na které se v systému pomoci občas zapomíná. Městská část od září spouští bezplatné intenzivní kurzy českého jazyka, které mají za cíl pomoci především věkové skupině 15–19 let s další adaptací v českém prostředí a s přípravou na možné další studium na českých středních a vysokých školách.

„Děláme vše pro to, aby o všechny děti v Praze 7 bylo postaráno. Opět se nám letos podařilo zajistit dostatečné kapacity v našich školách, školkách a dětských skupinách a nezapomínáme také na žáky, kteří základní školy opouštějí. Pro deváťáky jsme u nás na radnici zdarma uspořádali přijímací zkoušky nanečisto a přípravě dětí na střední školy se budeme věnovat i v nadcházejícím školním roce. Problémem zůstává nedostatek míst na středních školách, proto jsme v úzkém kontaktu s magistrátem, který je zřizovatelem středních škol v Praze, a intenzivně řešíme možnosti posílení kapacit na území naší městské části. Kromě rezidentů se věnujeme také rodinám, které stále ještě potřebují ochranu před válkou na Ukrajině. Pro mládež od 15 let jsme nyní připravili intenzivní jazykové kurzy,“ uvedla místostarostka Prahy 7 Hana Šišková.

Kurzy jsou primárně určeny mladým lidem ve věku od 15 do 19 let, na které se vztahuje dočasná ochrana před válkou. Kapacita je zajištěna pro 60 žáků (pět tříd po dvanácti studentech), v případě volných míst bude možné přijmout i zájemce starší 20 let.

Kurzy jsou zdarma a probíhat budou od 4. září 2023 do 29. února 2024. Zájemci se mohou registrovat do 27. srpna 2023. Jedná se o intenzivní dopolední výuku českého jazyka spojenou s osvojením základních reálií a prohloubením orientace v českém školním systému. Rozsah výuky budou čtyři vyučovací hodiny denně, pět dní v týdnu, tedy celkem 500 hodin za šest měsíců. Součástí kurzů bude závěrečné přezkoušení znalostí potřebných pro případné složení certifikované jazykové zkoušky z češtiny.

„Hlásit se mohou zájemci z celé Prahy. Chceme pomoci mladým lidem, kteří v současné době nemají šanci dostat se na střední školy, více si osvojit jazyk, připravovat se na studium a neztratit dalšího půl roku bez jakékoli perspektivy na zapojení do zdejšího vzdělávacího systému,“ doplnila Hana Šišková.

Kurzy jsou podpořeny organizací UNICEF a Hlavním městem Praha z Programu podpory ukrajinských uprchlíků a rozvoje sociální soudržnosti na území hl. m. Prahy pro rok 2023.

Zájemci najdou veškeré potřebné informace v českém i ukrajinském jazyce zde: https://www.praha7.cz/intenzivni-kurzy-ceskeho-jazyka

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy