PVK nabídnou prohlídku Cizineckého vstupu

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou zájemcům v neděli 18. září komentované prohlídky tzv. Cizineckého vstupu, unikátního kanalizačního prostoru přímo pod Staroměstskou radnicí.


Akce se uskuteční v rámci projektu Radnice dokořán, kterou pořádá pražský magistrát.

„Vstup je zdarma, podmínkou je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz, která odstartuje v čtvrtek 25. srpna v 9 hodin,“ sdělil tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Návštěvníci si musí sebou přinést vytisknutou vstupenku nebo se vstupenkou prokázat v mobilu. První prohlídka začíná v 9:30 a poslední v 16:30, sraz je před dveřmi napravo od orloje. Délka prohlídky je zhruba dvacet minut.

Cizinecký vstup pod Staroměstskou radnicí je spojnou komorou, ve které začíná stoka A. Tato stoka vede Pařížskou ulicí pod Čechův most, pokračuje ulicí Korunovační, Stromovkou a končí na Ústřední čistírně odpadních vod v Bubenči. Její celková délka je větší než tři kilometry a odvádí odpadní vody z oblastí Prahy 1, 2, 3 a části Prahy 5. Vzniká soutokem sběračů z Malého náměstí, Melantrichovy ulice, Železné a Celetné ulice.

Stoka je vyrobena z hladkých cihel, má kluzký povrch, aby se na dně nezachytávaly odpadky, a je vystavěna v jedinečném vejčitém profilu. Ani po více než sto letech nebyla vyčerpána kapacita kanalizační sítě navržené Ing. Lindleyem a slouží dodnes obyvatelům Prahy.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy