Řízení letového provozu se bude podílet na podpoře umělé inteligence i bezpečné integraci dronů

Výzkum a vývoj nových technologií v oblasti uspořádání letového provozu v Evropě, to je předmět programu SESAR 3 (Single European Sky ATM Research).


V souladu se směřováním Evropské komise v této oblasti jsou cíle projektu SESAR 3 zaměřeny na digitalizaci evropského nebe, posílení ochrany životního prostředí a podporu chytré mobility. Řízení letového provozu ČR, s.p. bylo již od roku 2016 řádným členem předchozí podoby tohoto společenství s názvem SESAR Joint Undertaking (SJU) a od začátku se aktivně podílelo na vybraných projektech tohoto unikátního programu.

S ohledem na další vývoj a potřebu pokračování programu SESAR 2020 i po roce 2024 tak došlo na úrovni EU k rozhodnutí o pokračování tohoto programu, který nově ponese název SESAR 3. Nyní tak bude i samotný program SESAR řízen společným podnikem s označením SESAR 3 Joint Undertaking (S3JU), který dostal pověření vést tento program po dobu příštích deset let.

Kromě dvou klíčových zakládajících členů, tedy Evropské komise a organizace EUROCONTROL, je dalších více než padesát subjektů zakládajícími členy S3JU a to včetně Řízení letového provozu ČR, s.p. Celkový rozpočet programu představuje 1,6 miliardy eur do roku 2030.

ŘLP ČR, s.p. se bude  aktivně podílet na vybraných projektech programu SESAR a to zejména v oblasti využití umělé inteligence a aplikace konceptu „Smart Sky“ pro bezpečnou integraci dronů v rámci řízení letového provozu. Na rozdíl od předchozího členství ŘLP ČR v SJU, které bylo založeno na členství společného konsorcia B4 vedeného polskou organizací letového provozu PANSA, je nyní podnik samostatným členem SESAR 3 Joint Undertaking.

„SESAR 3 chápu jako aktivní podporu našim zákazníkům a to prostřednictvím dalšího zvýšení kvality a bezpečnosti služeb řízení letového provozu při současném posílení prvků ochrany životního prostředí v rámci civilní letecké dopravy,“  komentoval vstup podniku do S3JU generální ředitel ŘLP ČR, s.p. Ing. Jan Klas.

Práce v rámci SESAR 3 Joint Undertaking již započaly a další postup byl stvrzen prvním oficiálním jednáním Řídící rady S3JU, které se konalo dne 14. prosince 2021.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy