Soutěž o největší dýni v Zoo Praha: Vítěznou tykev rozšlapali sloni

Sloni indičtí, hroch obojživelný a novozélandští papoušci nestoři kea si v Zoo Praha pochutnali na soutěžních dýních.


Ta výherní vážila 54 kilogramů a chovatelé ji do sloního výběhu museli přepravit traktorem. Návštěvníci se mohli soutěže o největší dýni zúčastnit do konce října.

„Dýně jsou pro slony vítaným zpestřením a spíše pochoutkou, nejsou totiž součástí jejich běžného jídelníčku. Ten se skládá především ze sena a okusu,“ vysvětluje vrchní chovatel slonů indických Martin Kristen.

Ve venkovním výběhu Údolí slonů se o více než padesátikilovou tykev postaraly jako první samice Tamara a Janita, během chvíle ji rozšláply. Slůňata Lakuna a Amalee kousky dýně ochutnávala a hrála si s nimi. Další dýni, která se umístila na druhém místě a vážila 51,7 kilogramu, připravili chovatelé samici hrocha obojživelného Marušce. Tu třetí, o deset kilogramů lehčí, si užila skupina papoušků nestorů kea, pro které byla dýně i zajímavým hlavolamem.

„Papoušky už velmi zajímala i příprava dýně a nakukovali do zázemí k chovatelům. Do tykve jsme vyvrtali otvory, do kterých jsme nastrkali dřevěné klacíky. Papoušci je z dýně vytahovali, šplhali po ní a postupně se proklovávali k její dužině,“ říká specialistka na pohodu zvířat a enrichment Markéta Lavická. „To hrošice Maruška se nejprve pustila do sena, na které je již zvyklá, a vydlabanou dýni si nechala úplně nakonec.“

Zbylé donesené dýně budou v následujících dnech předány i dalším zvířatům v Zoo Praha. Vítěz soutěže o největší dýni obdrží roční rodinnou vstupenku, dalších devět účastníků z první desítky získá hodnotné ceny.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 04.11.2021 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy