Stomatologická centra v Praze: jaké nabízejí služby a jaké mají ceny?

V dnešní uspěchané době je péče o zdraví našich zubů často opomíjena, přestože má zásadní vliv na celkovou kvalitu života. Stomatologická centra v Praze přinášejí do tohoto segmentu zdravotní péče nový rozměr, poskytující komplexní služby od preventivních prohlídek až po pokročilé zákroky.


S moderním vybavením a odborným personálem jsou tyto kliniky připraveny vyhovět potřebám každého pacienta a zajistit, aby jejich úsměv byl nejen zdravý, ale i krásný. Proto si tyto centra spolu s popisem základních vyšetření, která vás mohou v klinikách potkat, v článku představíme.

Proč pečovat o vaše zuby?

Image title

Péče o zuby není jen o bělosti úsměvu nebo o tom, abychom předešli kazům. Je to víc. Pojďme si to popsat na příkladech, které se často říkají dětem, aby pochopily, proč se starat o zdraví svých zubů.

Vliv zdraví zubů na celkové zdraví organismu je obrovský. Každý zub v našich ústech je jako malý hradní obránce, stojící na stráži naší celkové pohody. Když o ně pečujeme, nejenže chráníme své hradby před nájezdníky v podobě bakterií a zubního plaku, ale také udržujeme v bezpečí celé království našeho těla.

A teď si představte, že každý váš zub je jako malý astronaut ve vesmíru úst. Pokud je jeho skafandr poškozený, má problém. A když má problém jeden, může to ohrozit celou misi. Proto je důležité dbát na pravidelnou kontrolu a údržbu, aby každý zub – astronaut – mohl bezpečně prozkoumávat galaxii vaší ústní dutiny. Nezapomeňte, že zuby jsou naše biologické hvězdy, které potřebují vaši pozornost, aby mohly zářit.

Uvedené příklady ani zdaleka nepopisují důležitost péče o zuby dostatečně. To asi i proto, že to moc popsat nejde. Je na každém z nás, jak se k tomu postavíme. Naše zuby hrají nezaměnitelnou roli, ale také mohou být skvělá investice. Pokud budete péči zanedbávat a rozhodnete se po několika letech, že je potřeba zubaře navštívit, může to vaši peněženku pěkně provětrat.

Jaká vyšetření vás v klinikách mohou potkat?

Pravidelné prohlídky a čištění

Image title

Pravidelné zubní prohlídky jsou zásadní pro udržení optimálního zdraví ústní dutiny. Tyto rutinní prohlídky nabízejí komplexní posouzení, které odhalí základní problémy, jež by jinak mohly zůstat nepovšimnuty.

Příčiny vzniku zubního kazu
jsou různé. Jsou mezi nimi i takové, které by vás na první dobrou ani nenapadly. Mnohdy není kaz ani vidět, a to jsou právě ty chvíle, kdy je návštěva stomatologického centra na místě.

Během návštěvy vám zubní lékaři pečlivě prohlédnou zuby, dásně a zkontrolují, zda se na nich neobjevují známky zubního kazu, který dokáže být velmi pečlivě ukryt, aby se vyhnul vaší pozornosti.

Taková návštěva obvykle trvá přibližně 45 minut a může zahrnovat také podrobné čištění zubů. To zahrnuje odstranění zubního kamene a nahromaděného plaku prostřednictvím čištění, leštění a oplachování.

Tyto půlroční nebo každoroční návštěvy navíc poskytují neocenitelnou příležitost probrat se zubním lékařem jakékoli dotazy nebo obavy, čímž je zajištěno, že zůstanete dobře informováni a péče bude kompletní.

Lepení zubů

Jde o konzervativní a účinné řešení pro úpravu drobných nedokonalostí, jako jsou odštípnuté zuby, změna barvy nebo mírné posunutí. Tento zákrok spočívá v aplikaci bílé výplně na postižený zub. Tato látka bezpečně přilne k povrchu zubu. Dokáže splynout s přirozenou sklovinou, protože je k dispozici v různých barevných odstínech.

Lepení zubů slouží jako univerzální možnost výplní a nabízí diskrétní alternativu k tradičnímu stříbrnému amalgámu. Pacienti často upřednostňují bondované výplně pro jejich nenápadný bílý odstín, který je vhodný zejména pro přední zuby, kde je estetický zájem v první řadě.

Zákrok je rychlý. Obvykle je možné ho provést během jediné návštěvy v ordinaci. Je však nutné si uvědomit, že lepené výplně jsou náchylné k zabarvení a mohou být stejně tak náchylnější k rozbití ve srovnání s alternativami, jako jsou porcelánové fazety. V případě poškození okamžitě informujte lékaře.

Odstranění zubu

V oblasti zubní péče se občas stává, že je odstranění zubu nezbytné. Takové případy mohou nastat, když se mléčný zub drží v jamce kvůli deformovaným nebo příliš dlouhým kořenům a brání vzniku svého nástupce. Případně může zubní kaz ohrozit zdraví sousedních zubů, což si vyžádá jeho extrakci, aby se předešlo dalším zubním komplikacím.

Kromě toho mohou nutnost odstranění zubu urychlit infekce, potřeba ortodontického zákroku nebo problematické zuby moudrosti. To jen podtrhuje rozmanitost okolností, které mohou být důvodem k tomuto zákroku.

Když je rozhodnuto o extrakci zubu, je tento proces proveden s precizností a péčí zubních profesionálů. Obvykle se jedná o zvětšení zubní jamky v čelistní kosti a jemné odpojení zubu od vazu, který jej zajišťuje na místě.

Přestože je zákrok obvykle krátký, doporučujeme pacientům, aby sdělili svému zubnímu lékaři veškeré obavy nebo preference týkající se sedativ. Po extrakci může dojít k posunu sousedních zubů do uvolněného prostoru, což může vést k problémům se žvýkáním nebo funkčností čelistního kloubu.

Aplikace zubní korunky

Image title

Zubní korunky slouží jako metoda zpevnění a úpravy poškozeného chrupu. Obvykle se používají v případě, že zuby podlehly opotřebení nebo zubní kaz vedl k výrazné ztrátě struktury vyšší, než v případě prostého lepení zubů.

Tento proces spočívá v tom, že se na zub připevní "čepička", která jej v podstatě zakryje nad linií dásní, čímž se vytvoří nový vnější povrch. Tyto krytky mohou být vyrobeny z různých materiálů, včetně porcelánu a kovů, přičemž porcelán je preferovanou volbou díky své trvanlivosti a přirozenému vzhledu.

Tip pro prevenci: Někteří sportovci navštěvují své zubaře kvůli riziku poškození zubů vybrané aktivity častěji, než jiní. Víte, jak si při sportování chránit vaše zuby?

Zubní fazety

Proměna vašeho úsměvu je nyní jednodušší než kdy dříve. Už nemusíte skrývat krásu svého úsměvu kvůli nevzhledným mezerám, zabarvení nebo nepravidelným tvarům. Využijte transformační sílu zubních fazet a staňte se svědky přílivu sebevědomí spojeného s okouzlujícím úsměvem.

Tyto dýhy dokonale splynou s vaší přirozenou estetikou a nabízejí ideální řešení pro ty, kteří hledají jemné, ale působivé vylepšení zubů. Jde o štíhlé krytky, vyrobené z materiálů, které napodobují odstín zubní skloviny. Jde například o porcelán. Tyto části jsou pečlivě přizpůsobeny tak, aby obepínaly přední část vašeho chrupu.

Cesta k vylepšenému úsměvu začíná tím, že váš zubní lékař vytvoří přesný otisk zubu, který je poté svěřen zkušenému technikovi, který vyrobí vaše individuální fazety. K zajištění bezchybného lícování může být nutná minimální úprava struktury vašeho původního zubu.

Navzdory jejich odolnosti vůči změně barvy je vhodné omezit působení látek, jako je káva a tabák, abyste zachovali nedotčený stav svého nového zářivého úsměvu.

Image title

Zuby moudrosti

K prořezávání zubů moudrosti, posledních stoliček umístěných na nejzazším konci zubní řady, dochází obvykle při přechodu do dospělosti. Tyto stoličky mohou čelit prostorovým problémům v čelisti, což vede k jejich impakci – stavu, kdy se nepodaří správně prořezat, což může způsobit nepohodlí, otok nebo intenzivní pulzování.

Pokud tyto zuby částečně prorazí linii dásní, stává se udržování jejich čistoty nelehkým úkolem. Proto jsou právě osmičky náchylné ke vzniku zubního kazu, přetrvávajícím infekcím a parodontálním komplikacím.

Extrakce těchto stoliček se často provádí v mladém věku, kdy se kořeny ještě plně nevyvinuly a okolní kostní tkáň zůstává relativně poddajná. To jsou faktory, které přispívají k jednoduššímu odstranění a rychlejší rekonvalescenci.

Zákrok začíná aplikací anestetika, které otupí cit v okolí postiženého zubu. Vzhledem k tomu, že se zub může nacházet pod dásní nebo v čelistní kosti, může být nutné, aby zubní lékař vyřízl část kosti. Aby se omezilo množství vyříznuté kosti, může zubní lékař rozdělit zub moudrosti na části, což umožní odstranění každého fragmentu zmenšeným kostním otvorem

Ceny stomatologických center v Praze

V katalogu zubních klinik pro Českou republiku je uvedeno mnoho pražských stomatologických center. Pro účely tohoto článku bylo vybráno pět center, jejichž ceníky jsou veřejně dostupné a která jsou známá svou kvalitou služeb.

Níže naleznete tabulky s přehledem cen služeb a zákroků v těchto centrech k datu 22.03.2024.

Je důležité poznamenat, že ceny se mohou lišit v závislosti na konkrétní zdravotní pojišťovně klienta a na složitosti konkrétního zákroku. Měly by sloužit pouze k orientačním účelům.

Clinic +

Stomatologická klinika Clinic+ nabízí širokou škálu stomatologických služeb v Praze 10 – Vršovice. Klinika se pyšní moderním vybavením a zkušenými lékaři, kteří se specializují na moderní stomatologii. Pro více informací nebo objednání návštěvy můžete kontaktovat kliniku mailem na praha10@clinicplus.cz.

Služba Cena pro pojištěnce Cena pro nepojištěnce
Vstupní prohlídka Hrazeno ZP 1 760 Kč
Krátký stomatologický zákrok vč. administrativního výkonu (konzultace) do 30 min. 880 Kč 880 Kč
Zhotovení cenového návrhu a léčebného plánu 440 Kč 440 Kč
Nekomplikovaná extrakce stálého zubu Hrazeno ZP 1 833 Kč
Dentální hygiena dospělé – preventivní prohlídka od 2 096 Kč od 2 096 Kč

Kvalident

Dentální klinika Kvalident se nachází v Praze 2. S moderními technologiemi a individuálním přístupem ke každému pacientovi se zaměřuje na prevenci, diagnostiku a léčbu dentálních problémů. Jako většina zubních středisek i Kvadilent poskytuje pacientům rady pro péči o zdravé zuby. Pro objednání nebo další informace můžete navštívit jejich webové stránky nebo kontaktovat kliniku přímo na telefonním čísle 731 832 518 nebo emailu info@kvalident.cz.

Služba Cena
Vstupní vyšetření 550 Kč
Analgosedace rajským plynem 1600 Kč
Extrakce dočasného zubu od 610 Kč
Extrakce zubu od 1100 Kč
Dentální hygiena 1950 Kč
Lokální anestezie od 250 Kč
Panoramatický rentgen (OPG) 650 Kč

U Smile

Klinika U SMILE se nachází na adrese Pod Parukářkou 2760/8, Praha 3. Pro objednání a další informace můžete kliniku kontaktovat na e-mailu recepce@usmile.cz nebo telefonním čísle 774 964 183. Na kliniku se dostanete snadno. Můžete využít veřejnou dopravu s několika možnostmi. Klinika se nachází v blízkosti centra města, takže je snadno dostupná z různých částí Prahy.

Služba Cena
Vstupní vyšetření Hrazeno ZP / od 2 250 Kč
Lokální anestezie Hrazeno ZP
Fotokompozitní výplň (tzv. „bílá plomba“) od 2 580 Kč
Intraorální zubní rentgen Hrazeno ZP
Dentální hygiena 50 minut 1 860 Kč
Estetická fazeta (keramická) od 12 375 Kč

Náš tip: Není překvapením, že velké množství zubních problémů bývá spojeno právě s jídlem a pitím, jelikož právě s tím přichází do neustálého kontaktu. Snažte v co největší míře omezit konzumaci sladkých nápojů a sladkých a smažených jídel. Řešením mohou být také zdravé alternativy, jako je například karamelový cheesecake s mandlovým korpusem slazený přírodními sladidly.

Dentisto

Zubní centrum Dentisto se nachází na adrese Butovická 18, 158 00 Praha 5. Jde o soukromou kliniku, nemá tedy smlouvu s žádnou zdravotní pojišťovnou. Pro objednání můžete kliniku kontaktovat na telefonním čísle 603 503 315 nebo prostřednictvím e-mailu recepce@dentisto.cz.

Služba Cena
Vstupní vyšetření 1500 Kč
Extrakce zubu od 1280 Kč
Dentální hygiena 1995 Kč (vstupní) / 1790 Kč (pravidelná)
Keramická korunka / fazeta / overlay 11200 Kč
Domácí bělení zubů 6700 Kč

Stomatologické centrum Praha

Stomatologické centrum Praha se nachází na adrese Vodičkova 699/30, 110 00 Praha 1 – Nové Město. Pro objednání nebo další informace můžete využít telefonní čísla (+420) 224 228 557, 224 228 567 nebo e-mail info@stomacentrum.cz1. Centrum má smlouvu s celou řadou pojišťoven, jako je například Všeobecná zdravotní pojišťovna či Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.

Služba Cena
Vstupní prohlídka Hradí pojišťovna
Anestezie Hradí pojišťovna
Bílá výplň dle velikosti od 760 Kč do 3200 Kč
Vytržení zubu dle složitosti od 590 Kč do 2900 Kč
Domácí bělení (nosiče z laboratoře + gely) 5500 Kč

Závěrem

Image title

V současném světě, kde je zdraví úsměvu neoddělitelně spojeno s celkovým zdravím a pohodou, je výběr kvalitní stomatologické péče nezbytný. Stomatologická centra v Praze nabízejí širokou škálu základních i pokročilých vyšetření a léčebných procedur.

Tyto kliniky poskytují nejenom komplexní péči o zuby a dásně, ale také se zaměřují na estetickou stomatologii, což pacientům umožňuje dosáhnout nejen zdravého, ale i esteticky přitažlivého úsměvu.

S přehlednými ceníky a přístupem zaměřeným na pacienta si může každý vybrat tu správnou péči, která nejlépe odpovídá jeho potřebám a finančním možnostem.

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Fotogalerie
Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy