Toto jsou knihy, které potěší každého detektiva

První detektivní povídku nabídl čtenářům v roce 1841 Edgar Allan Poe. Od té doby se tento žánr literatury mezi lidi rozšířil a těší se stálé popularitě. Slovo detektivní je odvozené z latinského „détegere“, co znamená odkrývat nebo odhalovat. A přesně to fanoušci detektivních románů tak rádi dělají. Připojte se k nim dnes i vy.


Znaky dobré detektivky

Detektivní román by měl svému čtenáři nabídnout v první řadě poutavý příběh. Kvalitní detektivka je balíkem dějových linií propletených vyprávěčem, a zároveň rébus, který čeká na své řešení.

Každý detektiv se snaží vytipovat podezřelé už při prvním představení postav. Zajímavé charaktery během rozvíjení se děje odhalují mezi řádky své motivy a vztahy. Spolu s hlavní postavou, která se většinou snaží usvědčit pachatele, postupuje od indicie k indicii a vytváří obraz zločinu.

Je proto důležité, aby autor vystavěl nejenom napínavou atmosféru, ale i logicky a systematicky umístil každou stopu. Takovou detektivku čtenář jenom těžce odloží z rukou. Jestli i vy patříte mezi pátrače, kteří se rádi nechají vtáhnout do napínavého příběhu, hledáte stopy a skládáte mozaiku zločinu, máme pro vás několik zajímavých tipů na zimní večery.

Holmes, Marplová a Poirot – nejznámější trojice detektivního románu

Klasické detektivky dnes obsahují širokou skálu autorů a titulů. Matkou detektivního románu je známá Agatha Christie, která vytvořila imaginárního inspektora Hercule Poirota. Nejznámější kriminální činy, které dnes najdeme i ve filmovém zpracování, vyřešil právě inspektor s tenkými vousy. Četli jste už Smrt na Nilu, Záhadného pána Quina nebo Mrazivé vraždy? Za zmínku, samozřejmě, stojí i příběhy o pátraní slečny Marplové.

A co takový Sherlock Holmes? Arthur Conan Doyle nám představil šarmantního a možná trochu nebezpečného Holmesa. Jeho schopnost odkrývat i ty nejmenší chyby zločinů je často přímo neuvěřitelná. I přes to vznikl příběh v mysli autora. Všímavý a pozorný čtenář tak může snadno šlapat světoznámému detektivu na paty.

Náš tip: Milujete napětí a rádi odkrýváte záhady? Využijte Booktook slevový kód, nakupte nové tituly a můžete se pustit do čtení.

Mrazivé severské krimi

Specifickým typem detektivních románů je severské krimi. Příběhy z drsného severu jsou v současnosti velmi populární a vyhledávané. Důvodem je temná a chladná atmosféra, ale i kreativní zápletky a šokující odhalení. Do severské krimi literatury vás ochotně uvede známý autor Jo Nesbo, který stojí za postavou svérázného a nekompromisního detektiva Harryho Holea. Začněte Netopýrem, prolouskejte se přes Krev na sněhu a Království až k fenomenálnímu Sněhulákovi. Dalším zajímavým seveřanem je Arnaldur Indridason. Zavede vás po stopách zločinu až na syrový Island.

Náš tip: Už víte, do čeho se začtete v nejbližší době? Nebo vás odrazuje cena knih? Jestli využijete Luxor slevový kód nebo Dobré knihy slevový kód a při nákupu ušetříte.  

Tuzemští autoři konkurují světovým

Ani fantazie slovenských a českých autorů nemá ve světě zločinu hranic. Jedinečným slovenským spisovatelem je Dominik Dán. Pod tímto pseudonymem se ukrývá vyšetřovatel s dlouholetými zkušenostmi, co je důvodem, proč jeho detektivní příběhy uchvátily množství milovníků krimi. Jestli si troufnete, začtěte se do Bestie. A jestli vás tento drsný příběh neodradí, sáhněte po Mucholapce nebo po románu Nestydaté neviňátko.

Nemůžeme nezmínit ani zástupkyni něžného pohlaví – vyhledávanou autorkou detektivek je Michaela Klevisová. Její prvotina Kroky vraha byla oceněná nejenom čtenáři, ale i kritiky. Svůj talent pro vystavění napínavého detektivního románu předvedla v titulech jako Drak spí a Zlodějka příběhů. Detektiv Josef Bergman v nich rozplétá síť lží a děsivých motivů zločinů v pro nás známém českém prostředí.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy