Turismus v Praze se pomalu nadechuje

Praha za druhý kvartál tohoto roku, tedy období od dubna do června, pocítila v rámci příjezdového cestovního ruchu mírné zlepšení.


Praha, stejně jako loňský rok ve druhém kvartálu, přivítala zejména domácí turisty a návštěvníky z okolních zemí. Do Prahy dorazilo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 252 427 hostů.

V rámci postupného rozvolňování vládních nařízení na jaře docházelo i k postupnému návratu k cestování. Praha je však i nadále na 11,3 procentech roku 2019. Ve srovnání s minulým rokem je návštěvnost metropole v tomto období podle údajů ČSÚ mnohem příznivější. Do metropole dorazilo dvakrát více hostů. Průměrná doba přenocování činí 2,1 noci a mírně se tak zkrátila oproti roku 2019.

„Těší mě, že letošní novinky v programu V Praze jako doma zaujaly řadu tuzemských návštěvníků, kteří se rozhodli přijet do hlavního města na dovolenou, stejně tak že v ulicích metropole už je zase slyšet francouzština nebo němčina,“  říká Hana Třeštíková, radní pro kulturu a cestovní ruch a dodává: „Díky stabilnější epidemické situaci přivítají kulturní akce po dlouhé době zase své návštěvníky a věřím, že právě i kultura pomůže rychleji nastartovat turismus v Praze i celé republice.“

 Nejvíce turistů dle zveřejněných dat do metropole míří z tuzemska. Do hlavního města v období od dubna do června dorazilo 158 474 domácích hostů. Poměr hostů z tuzemska se díky úbytku zahraničních turistů zvýšil na 63 % oproti běžným 15 % z minulých let. Dále do Prahy míří převážně lidé ze sousedních zemí, zejména pak z Německa. Absencí turistů ze Spojených států, Velké Británie a asijských států hlavní město i nadále trpí. Za normálních okolností dorazí ročně z těchto zemí okolo 20 % návštěvníků. V současné chvíli se jedná o pouhá dvě procenta.

„Jsme rádi, že se konečně pozvolna lidé vracejí k cestování a pozitivně vnímáme fakt, že stále více domácích turistů míří i do hlavního města. V současné chvíli i díky programu V Praze jako doma do metropole přicestovalo během července více než 30 tisíc návštěvníků, což je z našeho pohledu poměrně slušné číslo,"  vysvětluje předseda představenstva Prague City Tourism František Cipro

Podle zástupců Prague City Tourism se tento rok bude jednat primárně o turisty z evropských destinací.

„Už v tuto chvíli jednáme s Asociací hotelů a restaurací ČR o masivní kampani, díky které chceme do Prahy přilákat turisty, kteří do Prahy přijedou za kulturou, historií a kvalitními službami a tudíž v Praze utratí i více peněz. Budeme tím naplňovat novou strategii cestovního ruchu a podporovat tak jiný typ turismu než alkoturistiku, se kterou se metropole dlouhodobě potýkala,“ dodává Cipro.

V současné chvíli metropole láká turisty zejména v rámci programu V Praze jako doma. Projekt chce nastartovat pandemií zdecimovaný turistický ruch. Benefity zájemci mohou využít během prázdninových měsíců.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 10.08.2021 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy