Veřejná debata k Národnímu plánu obnovy: Je to plán pro každého z nás

On-line veřejnou debatu k Národnímu plánu obnovy uspořádalo ve čtvrtek Ministerstvo průmyslu a obchodu.


Plán představili a další postup nastínili vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a náměstkyně pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková. Nechyběli zástupci zaměstnavatelů, odborů, samospráv či univerzit. On-line akce vysílané z MPO se zúčastnilo na dvě stě lidí, nechyběli ani zástupci všech ministerstev, jichž se NPO týká.

„Je to poctivě připravený plán, není to lití do betonu, investujeme do chytrých řešení a technologií. Chceme být zemí založenou na inovacích,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.
„Cílem NPO je zvýšit ekonomickou prosperitu a kvalitu života. Najít by se v něm měl každý, je pro nás všechny,“ řekla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková a dodala: „Předpokládáme, že v mezirezortním připomínkovém řízení, které potrvá do 23. dubna, plán ještě dozná změn.“ NPO poté projedná vláda a následně bude odeslán Evropské komisi a Radě EU.
„Děkuji MPO, je mi jasné, že příprava NPO nebyla jednoduchá, nelze vyjít vstříc všem. Věřím, že ve spolupráci budeme pokračovat a že se ještě podaří některé naše návrhy zohlednit,“ řekla generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová.

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo k NPO speciální web na adrese www.planobnovycr.cz, který průběžně aktualizuje a kde je zveřejněna poslední podoba plánu.

„Oceňuji, že si každý může najít aktuální verzi NPO na speciálním webu a děkuji týmu na MPO za práci, kterou odvedli. Zveřejnění plánu a informační otevřenost týmu pana ministra a paní náměstkyně Jirotkové považuji za krok pozitivním směrem, přičemž v NPO očekávám ještě další změny, které jsou třeba,“ uvedl na debatě předseda Českomoravské konfederaci odborových svazů Josef Středula.

O rozvoji samospráv ve vztahu k NPO mluvil na veřejné debatě Miroslav Žbánek, místopředseda Svazu měst a obcí ČR a primátor statutárního města Olomouc.

„NPO jde správným směrem, je o občanech, o kvalitě života ve městech a obcích, ovlivní životy milionů lidí. Musíme se dívat dopředu, plán je umění možného a o detailech budeme dál jednat,“ sdělil Miroslav Žbánek.
O vzdělávání a vědě v NPO pohovořil prorektor Masarykovy univerzity Radim Polčák: „Od prvního návrhu NPO jsme se hodně posunuli. A věřím, že tak jak je plán sestaven, tak dohromady to bude dobře fungovat. Oceňuji, že se do něj dostala i kvantová informační infrastruktura.“

NPO má lidem přinést mj. lepší komunikaci s úřady, bezpečnější dopravu, kvalitnější výuku či lepší přístup k nejmodernějším zdravotnickým zařízením. Pro podniky by pak měl představovat růst produktivity a konkurenceschopnosti, snížení administrativní zátěže či cílenější podporu start-upů a podnikání obecně.

NPO bude financován z Nástroje pro oživení a odolnost Evropské unie (Recovery and Resilience Facility, RRF). RRF představuje celkem 672,5 miliardy eur na období 2020–2026, z toho 312,5 mld. eur v grantech a 360 mld. eur v podobě půjček. Pro ČR se z RRF pro NPO nyní předpokládá 172 mld. Kč přímých zdrojů, možné jsou i půjčky, a to až do výše 405 mld. Kč. K Národnímu plánu obnovy vznikne meziresortní pracovní skupina či komise, která ho bude dále rozvíjet. NPO je totiž živý dokument, který musí reagovat na potřeby a možnosti České republiky, které se mění v průběhu času, bude tedy možnost plán revidovat.  

Kromě samotného plánu, tedy poslední verze z 9. 4. 2021, která je nyní v meziresortním připomínkovém řízení, je k dispozici i velmi stručná podoba formou e-Booku. A lidé si rovněž mohou stáhnout prezentaci NPO, která na veřejné diskuzi zazněla.   

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy