Vydejte se na informační stezku! Praha 10 občanům představuje projekty plánované v lokalitě Skalka

Drážní promenáda, nová železniční zastávka u Depa Hostivař, park nebo tramvajová smyčka.


Nejen tyto projekty výrazně ovlivní život obyvatel Skalky, jedné z lokalit desáté městské části. Vršovická radnice pro ně vytvořila informační stezku tvořenou šesti promopanely, které jim přímo v terénu představí zásadní záměry připravované nejen městskou částí, ale i hlavní městem Prahou či Správou železnic. Občané po stezce mohou chodit ode dneška až do konce prázdnin, městská část pro ně připravila i doprovodný program.

„Průběžně občany informujeme o všech zásadních připravovaných projektech. Zdravému rozvoji městské části se věnujeme koncepčně, v souladu s desetiletým strategickým plánem udržitelného rozvoje. Přesto není vždy jednoduché si všechny záměry a jejich dopad přesně představit v konkrétním územím. Přesně tohle je cílem naší informační stezky,“ popisuje starostka MČ Praha 10 Renata Chmelová (VLASTA).

V praxi to vypadá tak, že v lokalitě Skalka jsou umístěné stojany s vizuálními materiály. Na nich si obyvatelé mohou přečíst, co se v území chystá. Dozvědí se tak například o nové smyčce, která jim přiblíží tramvaje až ke stanici metra Depo Hostivař. Z ní budou moci v budoucnu přímo přestoupit na vlak. Dopravu jim zjednoduší i úprava autobusového obratiště a vybudování parkovacího domu P+R o počtu 649 stání.

Těšit se mohou na drážní promenádu s liniovým parkem, která bude zelenou bezmotorovou páteří Vršovic a Strašnic v trase opouštěného železničního koridoru benešovské trati. Rekonstrukce železničního koridoru v úseku Praha-Hostivař – Praha hl. n. bude znamenat zlepšení vlakové obslužnosti. Velkým tématem jsou podoba Malešicko-Hostivařské průmyslové oblasti i zateplování školních budov, které se bude brzy týkat Základní školy Olešská.

„A témat je mnohem víc. Vyzdvihla bych i zapojení místních občanů, z něhož vzejde například Nový park Skalka, proměna zeleného území poblíž stanice metra Skalka. Ten se stal jedním z vítězů našeho participativního rozpočtu Moje stopa,“ říká starostka Chmelová. „Na aktivní obyvatele jsme ostatně mysleli i při tvorbě přibližně 2 kilometry dlouhé informační stezky, jeden panel je věnován právě jim,“ dodává Renata Chmelová

Pokud se lidé budou chtít o jakémkoliv projektu dozvědět další podrobnosti, budou moci se ode dneška obrátit na zástupce městské části v tzv. informačním kontejneru u metra Skalka (je otevřený pondělky až čtvrtky v časech 13:00 – 18:00 hodin). „Rovněž chystáme doprovodný program v podobě komentovaných vycházek, otevřených hodin se mnou a dalšími kolegy radními nebo sousedského odpoledne. Pokud nám to epidemická situace neumožní, najdeme on-line variantu,“ sděluje Renata Chmelová.

Do výroby promopanelů i samotné realizace akce nazvané „Tour de Skalka“ zapojila městská část i další instituce, které se výrazně podílejí na rozvoji jejího území. Jedná se zejména o pražský Magistrát, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Dopravní podnik hl. m. Prahy a Správu železnic.

Po prázdninách se Desítka bude postupně věnovat dalším lokalitám, jako první na řadu přijdou Malešice.

Další informace na stránkách Strategie pro desitku (www.strategieprodesitku.cz).

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 11.05.2021 09:40




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy