Vyjádření ministra kultury Lubomíra Zaorálka ke zpřísňujícím se opatřením pro oblast kultury

Prosazoval jsem, aby muzea a galerie zůstaly otevřené i po pátečním přesunu země do stupně 4 – stejně jako například obchody, protože jsou schopny velmi dobře regulovat tok lidí a dodržovat přísná hygienická pravidla (např. 1 zákazník na m2).


Přesto jsem byl po velmi dlouhé diskusi přehlasován. Obrátil jsem se proto na hlavní hygieničku ČR J. Rážovou s tím, že rozhodnutí vlády zavřít muzea a galerie ohrožuje i mezinárodně mimořádně cenné expozice, které vznikaly s obrovskými finančními náklady a jsou v naší zemi v dohledné době neopakovatelné. S hlavní hygieničkou jsme se domluvili alespoň na možnosti výjimky pro takové akce, které jsou spojeny s unikátními zahraničními zápůjčkami jako je třeba výstava Sluneční králové v Národním muzeu či Rembrandt: Portrét člověka v Národní galerii v Paláci Kinských v Praze. Tyto akce bude tak i nadále možné po tomto pátku navštívit, ale návštěvníci musí počítat se speciálními přísnějšími hygienickými podmínkami (detaily k těmto podmínkám budou co nejdříve zveřejněny na webových stránkách Národního muzea a Národní galerie).

Je nutné také zdůraznit, že soukromé galerie, které se zabývají nejen vystavováním, ale i prodejem uměleckých děl, budou i po 18. 12. fungovat ve stejném režimu jako např. maloobchody.

Na vládě jsme si rovněž potvrdili pokračování dotačního programu Ministerstva kultury a Ministerstva průmyslu a obchodu COVID – Kultura i po Novém roce. Vedle stávajících profesí (OSVČ) a firem podnikajících v kultuře, chceme pomoc rozšířit o další oblasti, kterých se budou týkat pokračující proticovidová omezení.

Lubomír Zaorálek, ministr kultury

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 17.12.2020 09:42




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy