Za šíření dobrého jména české kultury dostala medaili paní Helena Verhoefová-Musílková

Ministr kultury Martin Baxa ocenil rezortní medailí Artis Bohemiae Amicis její dlouholetou péči o odkaz Jana Amose Komenského a šíření dobrého jména české kultury u nás i v zahraničí.


Paní Verhoefová-Musílková se aktivně a usilovně podílí na činnosti Comenius Museum v Naardenu od roku 2009. V roce 2010 se stala tajemnicí správní rady. Jejím hlavním cílem je zvýšit povědomí lidí o Janu Amosi Komenském v Nizozemském království.

„Práce paní doktorky Verhoefové-Musílkové je velmi záslužná a vykonává ji bez náhrady. V posledních letech přispěla k zintenzivnění česko-nizozemských kulturních vztahů a zásadních souvisejících kulturních aktivit, včetně realizace nové expozice Svět Komenského v Comenius Museum v Naardenu. Velmi si vážím její aktivní práce, která je velkým přínosem pro českou kulturu se zásadním mezinárodním přesahem a nepochybně nejen jménem svým, ale jménem tisíců vděčných návštěvníků za něj znovu děkuji,“ uvedl ministr kultury Martin Baxa.  

Péče o odkaz Jana Amose Komenského patří mezi vůbec nejvýznamnější aspekty české kultury ve vztahu k zahraničí. Muzeum J. A. Komenského v Naardenu, oficiálním názvem Comenius Museum, se nalézá v severovýchodní části města v místě, kde je pochován Jan Amos Komenský, který posledních 14 let svého života prožil v Nizozemí. Komenský byl pochován v kapli valonského kostela v Naardenu, na hrob se ale zapomnělo poté, co byl kostel počátkem 19. století zrušen. V roce 1929 byly jeho ostatky znovu objeveny a za spolupráce nizozemského a československého státu byla kaple upravena jako mauzoleum, jehož interiér vybavili čeští umělci v roce 1937. Muzeum vzniklo v roce 1992 a každoročně pořádá několik výstav. Má rovněž vlastní knihovnu s původními výtisky knih Komenského a literatury o něm. Muzeum J. A. Komenského v Naardenu spolupracuje s Muzeem Jana Amose Komenského v Uherském Brodě. Zřizovatelem muzea v Naardenu je nadace Stichting Comenius Museum. Mezi členy nadace jsou významní lidé a osobnosti z různých oblastí života. Jejich pomoc při vzájemné komunikaci a řešení nejrůznějších problémů je nenahraditelná. 

Kromě práce v Holandsku pro Comenius Museum v Naardenu byla paní Verhoefová-Musílková mezi lety 1995 a 2021 vlastníkem divadla/kina v Josefově dole. Místní divadelní skupina mohla prostory užívat bezplatně, zejména kvůli tomu, že v porevolučních letech neměla finanční prostředky na údržbu. Nyní je divadelní skupina velmi úspěšná. Od prosince 2021 jsou vlastníky divadla její dcery, které pokračují v nastolených podmínkách, tedy bezplatné užívání. Od roku 2021 také vedla iniciativu pro zrestaurování pomníku z roku 1996, jehož pozůstatky se nacházely na jejím pozemku. V roce 1919 byla na pomník přidána deska jako památka na 13 vojáků, kteří zahynuli v první světové válce. Na obnově pracovala s několika místními obyvateli. Slavnostní znovuodhalení pomníku, zamýšleného jako připomínka míru, proběhlo před několika dny.   

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy