Chystáte si vzít hypotéku? Na tyto věci si dávejte při jejím výběru pozor

Žádost o hypoteční úvěr patří mezi nevýznamnější životní rozhodnutí. Investice do vlastního bydlení ovlivní váš rozpočet na desítky let a do jisté míry ovlivní i mnoho dalších aspektů vašeho života. Je tedy na místě velmi dobře promyslet, u koho a za jakých podmínek budete o hypoteční úvěr žádat.


O jakou jde nemovitost?

V první řadě bude banka zkoumat, jakou nemovitost chcete hypotečním úvěrem financovat. Zda vaším snem je hypotéka na dům či byt, nebo zda jde o stavbu nové nemovitosti či koupi a rekonstrukci nemovitosti starší.

Aby vám banka poskytla úvěr v požadované výši, bude potřebovat ocenění hodnoty nemovitosti. Dávejte si proto pozor, za kolik nemovitosti kupujete. Pokud by kupní cena převyšovala bankou odhadovanou tržní cenu, úvěr by nemusel být poskytnut.

Máte dostatečné příjmy?

Aby vám banka půjčila peníze, kromě zástavy financované nemovitosti budete bance muset doložit své příjmy. Výhodu obecně mají zaměstnaní lidé se smlouvou na dobu neurčitou a plným úvazkem. A samozřejmě platí, že čím vyšší mzda, tím vyšší úvěr vám může banka poskytnout.

Výhodou samozřejmě je, pokud o hypoteční úvěr žádají partneři či manželé, v takovém případě posuzuje banka jejich příjmy dohromady a poskytnutá částka může být vyšší.

Které bance důvěřovat?

Nechceme doporučovat konkrétní banku či stavební spořitelnu. Sami si ale zhodnoťte, zda dáte přednost desítky let fungující bance, která je navíc součástí nadnárodní sítě, nebo budete čerpat finance od menší lokální banky s několikaletou historií.

Finanční trh je přísně regulován, nicméně i tak by mohlo dojít ke krachu banky či změně jejího majitele a vám může nastat nepříjemné období nejistoty a změn – u velké banky vás pravděpodobně podobné události nečekají.

Úroková sazba vs. RPSN a fixace sazby

Pozor si dejte i na podmínky úvěru. Banky s oblibou inzerují svou aktuální úrokovou sazbu, avšak povinně musejí uvádět také RPSN. Banka může k úvěru „poschovávat“ spoustu drobných poplatků, které ve výsledku poženou náklady na úvěr nahoru. Kromě úrokové sazby tedy vždy pečlivě nastudujte údaj RPSN.

Zvažte také, zda vyměnit vyšší úrokovou sazbu za delší dobu fixace, v některých případech dává smysl zvolit kratší fixaci a nižší úrokovou sazbu, jindy naopak. Zde hraje roli i očekávání vývoje úrokových měr.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 21.06.2021 19:37




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy