Autobusové zastávky v Praze pouze na znamení

Od 29. června 2024 by všechny autobusové zastávky v Praze mohly být pouze na znamení, podle plánu organizace Ropid, hlavního plánovače pražské MHD. Tento krok by měl snížit náklady na pohonné hmoty, zkrátit intervaly mezi autobusy a zvýšit komfort cestujících.


Autobusové zastávky v Praze a jejím okolí se mohou od 29. června 2024 nacházet pouze na znamení. Toto opatření vyplývá z dokumentu, který byl připravený organizací Ropid, považovanou za hlavního plánovače pražské MHD. Dokument musí být ještě schválen pražskými radními. V současné době je v Praze a jejím okolí více než 2500 autobusových zastávek, z nichž 69% je již na znamení.

Podle Petra Tomáška, ředitele organizace Ropid, již systémy, kde jsou všechny zastávky na znamení, úspěšně fungují jak v některých zahraničních městech, tak i v České republice. Tomášek uvedl, že tato změna by se týkala celé Pražské integrované dopravy, což by zahrnovalo i metropolitní oblast. Navíc dodal, že sjednocené zastávky umožní postupné odstranění starších autobusů, které nemají dostatečné tlačítka pro zastavení.

Přechod na systém zastávek na znamení by měl přinést několik přínosů, mezi které patří například zkrácení intervalů mezi jednotlivými autobusy, snížení nákladů na pohonné hmoty a větší komfort pro cestující, kteří již nebudou muset tolik času trávit stáním na zastávkách. Podle dokumentu by měla také zmizet řada značek z jízdních řádů, čímž by se staly přehlednějšími.

Však tento plánovaný krok by nemusel vyhovovat všem. Konkrétně by mohl představovat problémy pro lidi s omezenou pohyblivostí a orientací, kteří by museli dát řidiči v autobuse včas znamení, podobně jako rodiče s kočárky. Toto by znamenalo, že v každém autobuse by muselo být dostatečné množství tlačítek pro zastavení.

Podle ankety provedené na toto téma se veřejné mínění různí, se 55% respondentů vyjadřující nesouhlas s touto změnou. Na druhou stranu, 43% dotázaných je pro a 2% nevědí nebo nad tímto tématem nepřemýšlí.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy