Benátský festival zařadil do soutěže tři filmy s českou koprodukční účastí

Na 78. ročníku prestižního filmového festivalu v Benátkách budou v soutěžních sekcích tři koprodukční filmy s českou účastí.


Snímek Nezanechat stopy bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži nazvané Venezia 78. Filmy Zázrak a 107 matek byly vybrány do soutěžní sekce Orizzonti. 

Nezanechat stopy je příběh z komunistického Polska 80. let. Režisér Jan P. Matuszyński, jehož předchozí film Poslední rodina byl úspěšně uveden také v českých kinech, se inspiroval skutečnou událostí smrti vysokoškolského studenta ubytého policií. Jeho kamarád a jediný očitý svědek se během momentu stal úhlavním nepřítelem totalitního státu. Filmový festival v Benátkách vybral polsko-francouzsko-českou koprodukci do hlavní soutěže. Českými koproducenty jsou Mikuláš Novotný z Background Films, Magiclab a Česká televize. Státní fond kinematografie podpořil snímek ve výzvě na minoritní koprodukce částkou 3,3 mil. Kč.

Film Zázrak rumunského režiséra Bogdana George Apetriho bude soutěžit ve festivalové sekci Orizzonti zaměřené na nejnovější estetické a výrazové trendy v kinematografii a začínající tvůrce. Krimi příběh detektiva pátrajícího po osudu mladé jeptišky vznikl v rumunsko-česko-lotyšské koprodukci. Českým koproducentem je Viktor Schwarcz a společnost Cineart TV Prague. V České republice proběhla kompletní zvuková, obrazová a triková postprodukce a snímek podpořil i Státní fond kinematografie ve výzvě na minoritní koprodukce částkou 2 mil. Kč. 

Druhým filmem v sekci Orizzonti je drama 107 matek slovenského režiséra a scenáristy Petera Kerekese. Příběh o ukrajinské trestankyni, které se ve vězení narodí chlapec a stává se součástí světa složeného výhradně z žen, je koprodukcí Slovenska, České republiky a Ukrajiny. Českými koproducenty jsou společnosti endorfilm a Hypermarket Film. Scénář k filmu napsal spolu s režisérem Ivan Ostrochovský, který je rovněž hlavním producentem snímku. Státní fond kinematografie podpořil snímek dohromady částkou 3,4 mil. Kč.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy