Česká unie sportu podporuje prohlášení Hospodářské komory ČR: Kompenzace pro sportoviště jsou nedostatečná a nespravedlivá

Podpora má být vyplacena podnikatelům, u kterých došlo k poklesu tržeb o 50 a více procent, přičemž zaměstnavatelé by měli mít nárok na 500 korun za zaměstnance a den.


Česká unie sportu se připojila k prohlášení Hospodářské komory České republiky, jímž se zásadně ohradila proti podobě, ve které vláda odsouhlasila záměr Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Ministerstva financí ČR zjednodušit dosavadní systém vyplácení podpor podnikatelům či zaměstnavatelům, jimž vláda zakázala nebo výrazně omezila výdělečnou činnost v souvislosti s opatřeními proti nemoci Covid-19.

„Česká unie sportu považuje toto rozhodnutí vlády za neobjektivní, nedostatečné a nepřijatelné. Nejedná se totiž o žádné zjednodušení. Naopak – pokud se opatření nezmění, bude to znamenat, že sport se ocitne prakticky bez finanční pomoci státu a náhrada za sportoviště, která jsou uzavřená od října, bude pouze symbolická,“ varuje Miroslav Jansta, předseda České unie sportu.

Zástupci České unie sportu, stejně jako například představitelé České komory fitness a provozovatelů sportovišť přitom v týmu Hospodářské komory ČR dlouhodobě vyjednávali už od poloviny loňského prosince s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR o univerzálním a administrativně jednoduchém záchranném programu v podobě kompenzací buď podle poklesu tržeb, nebo souboru nákladových položek. Vláda však tyto návrhy neakceptovala.

V případě České unie sportu vzhledem k opakovaně uzavřeným nebo výrazně omezeným provozům středisek Sportovní centrum Nymburk, Plavecký stadion Podolí a Lyžařský areál Zadov se pohybují očekávané ztráty na tržbách v porovnání s předcházejícími lety ve výši desítek milionů korun.

„Vyplácení kompenzací podle pouze jediného kritéria, jímž je počet zaměstnanců a které je často zcela odtržené od nemzdových nákladů i výnosů, však není spravedlivé. Tento přístup totiž mj. vůbec nezohledňuje rozdílnost nákladů v různých odvětvích nebo skutečnost, že v době pandemie se snižovaly i stavy zaměstnanců. Na základě vládou navrhovaného systému bychom nyní v případě Zadova obdrželi kompenzaci ve výši zhruba devíti milionu korun. U areálů v Podolí a v Nymburce, které jsou nejen o měsíc a půl déle uzavřené, ale také výrazně větší, postiženější a s mnohem vyššími náklady na provoz, bychom se však s částkou 500 korun na zaměstnance a den nedostali ani na polovinu této sumy. Podobně, nebo ještě mnohem hůře, jsou na tom i provozovatelé dalších sportovišť v České republice, zejména kluby se sportovními areály, a reálně jim hrozí nejen existenční problémy, ale i zánik,“ upozorňuje Miroslav Jansta.

Česká unie sportu, jako zástupce 7500 sportovních klubů v ČR, s miliardovým majetkem a více jak milionem členů, proto plně podporuje prohlášení Hospodářské komory ČR, které vyzývá vládu, aby se vrátila k původním principům diskutovaného programu, jenž se bezprostředně týká také sportu a v němž stát bude podnikatelům vyplácet kompenzace buď podle poklesu tržeb, nebo podle souboru nákladových položek.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy