Divoká zvěř v městě: Nebezpečí pro lidi a domácí mazlíčky

Petice "Zachraňme Zbraslavskou Pepinu" upozorňuje na problém odstřelu. Městská část apeluje na občany, aby zvířata nekrmili a omezili skládání bioodpadu v kompostérech pro bezpečnost zvířat.


Na Zbraslavské radnici se objevují stížnosti týkající se přítomnosti divoké zvěře v městské části. Toto je vážný problém, který nutí městskou část hledat účinné řešení.

Podle Pavlíkové je ideální scénář ten, kde by byla veškerá divoká zvěř přesunuta zpět do lesa, kde patří a kde by měli lepší podmínky pro život. Toto by zmenšilo bezpečnostní riziko pro městské obyvatele i jejich zvířecí společníky. Snížily by se také nehody zvířat s vozidly a minimalizovaly by se škody na soukromém i veřejném majetku.

Připroblem odstřelu přivedla na světlo petice s názvem 'Zachraňme Zbraslavskou Pepinu', která byla založena na konci března, kdy byly oznámeny rizika spojená s výskytem divokých prasat. Městská část apeluje na občany, aby zvířata nekrmili, jelikož to povede k růstu jejich populace. Kromě toho mohou divoká prasata přenášet nemoci, které by mohly ohrozit i domácí mazlíčky.

Aby bylo dosaženo co nejmenšího konfliktu mezi lidmi a divokou zvěří, byl požadavek vůči zahrádkářské kolonii MO 'Zbraslav-Kamínka' a dalším majitelům domů, aby omezili skladování bioodpadu v kompostérech. Mnozí majitelé se k akci připojili a zrušili vlastní komposty v zájmu bezpečnosti zvířat. Kromě toho byly ve vysoce rizikových oblastech instalovány pachové ohradníky.

Starostka představila plán, podle kterého bude v nejbližší době vyčištěna městská část zeleně a odpadků ve spolupráci s okolními vlastníky pozemků. Očekává se, že pokud zvířata nebudou v této části města nalézat potravu a úkryt, přemístí se jinam.

Nejedná se o první střet mezi divokou zvěří a městskými občany. Již v roce 2019 se městská část snažila úzce spolupracovat s městskou policií a Lesy hl. m. Prahy s cílem odchytit zvířata v lokalitě mezi Belvederem a Kamínkou.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy