Druhé gorilí mládě pokřtí v pražské zoo slavná primatoložka Jane Goodallová

V Pražské ZOO se narodila nová gorila, jejíž jméno udělí renomovaná primatoložka Jane Goodallová. Matkou obou letošních mláďat je samice Kijivu. Goodallová bude navíc v Praze přednášet o ochraně zvířat.


V Pražské ZOO se narodila nová gorila. Jak informoval ředitel zoo Miroslav Bobek na webových stránkách zoo, pohlaví mláděte zatím nelze určit s absolutní jistotou, avšak nabízí se hypotéza, že se jedná o samičku. 'Kdo mláděti udělí jméno, to už však víme přesně. Bude to renomovaná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová,' uvedl Bobek.

To je již druhé gorilí mládě, které se v Praze narodilo letos. Na začátku ledna přišla na svět samička Mobi. Matkou obou mláďat je třicetiletá samice Kijivu, která porodila své páté mládě v pátek kolem půl jedné ráno. 'Kijivu se chovala velmi zkušeně a mládě si přitiskla k prsům, takže ještě před jednou hodinou bylo potvrzeno, že mládě saje,' dodal Bobek.

Poměrně rychle po porodu přišel podle Bobka zkontrolovat mládě také otec goril. 'Otec obou mláďat, Kisumu, se rychle postavil před ně a pak se trochu odtáhl,“ popsal Bobek.

Jane Goodallová, slavná primatoložka, která letos oslavila 90. narozeniny, bude také přednášet v Praze o svých zkušenostech s ochranou zvířat. Přednáška se uskuteční v aule České zemědělské univerzity (ČZU). 'V zoo nemáme dostatečně velký prostor pro Janinu přednášku, takže se uskuteční v pátek 10. května od 17 hodin v aule České zemědělské univerzity. Vstup bude zdarma,' upřesnil Bobek. Goodallová také v Indonéské džungli v Zoo Praha představí český překlad své knihy Pangolina a bude i podepisovat.

Goodallová se o zvířata zajímala už od dětství. Po ukončení studií na Oxfordské univerzitě se odstěhovala do Keni, kde začala spolupracovat se slavným primatologem Louisem Leakeym. Tato spolupráce ji nakonec přivedla k rozhodnutí studovat šimpanze v divoké přírodě v Národním parku Gombe v Tanzanii.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy