IDU představuje nový prostor a křtí publikaci Ženy v pohybu

Institut umění – Divadelní ústav představí novou budovu v ulici Nekázanka a slavnostně uvede publikaci Ženy v pohybu z ediční řady (O)hlasy žen v české kultuře.


Slavnostní otevření budovy a následný křest knihy proběhnou 5. října od 17:00 v nové budově IDU na adrese Nekázanka 16.

Kniha přibližuje životní a profesní příběh šesti umělkyň, jejichž kariéra byla spjata s tancem, pantomimou a pohybem a realizovala se především ve 2. pol 20. stol. Publikace sleduje osudy Boženy Brodské, Zenky Kratochvílové, Evy Kröschlové, Hany Machové, Jiřiny Schlezingrové a Inky Vostřezové. Vzpomínková vyprávění jsou v knize doplněna bohatým obrazovým materiálem a odbornými studiemi.

V rámci křtu pohovoří o ediční řadě Ministerstva kultury (O)hlasy žen v české kultuře MgA. Marek Klimeš (MKČR). Projekt Orální historie českého divadla, jenž byl klíčem k výběru 6 protagonistek knihy, představí editoři knihy Lucie Čepcová a Vilém Faltýnek. Součástí doprovodného programu bude možnost zhlédnout krátké videozáznamy a fotografie vážící se k publikaci. 

Kniha Ženy v pohybu s předmluvou ministra kultury Lubomíra Zaorálka vychází jako 4. publikace ediční řady (O)hlasy žen v kultuře, která vznikla v rámci plnění tzv. Minimálního standardu Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v České republice na léta 2014–2020.

Kniha je dostupná na e-shopu IDU Prospero.

Více o projektu IDU Orální historie českého divadla naleznete na našem webu.

Vzhledem k omezené kapacitě a současné epidemické situaci bude účast na akci pouze pro pozvané.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy