Jak lze s chytrou domácností šetřit za energie

Pohodlí a bezpečnost, to jsou dva základní důvody, které se prezentují jako ty nejdůležitější, pokud je řeč o zařizování chytré domácnosti. Někdy se ale zapomíná na ten třetí, neméně důležitý. Je jím možnost úspory energií a tím i peněz. Lze tak rozhodně říci, že chytrá domácnost si na sebe umí vydělat.


Šetřete během celého dne

Se zavedením chytré domácnosti lze ušetřit peníze i za energie, třeba v době, kdy spíte. Klidový režim, který běží během vašeho klidného spánku, totiž vaše peníze šetřit umí. Příkladem je topení, které se bude samo regulovat podle přednastaveného režimu. Někde není v noci potřeba topit vůbec, jinde jen trochu. Chytrá domácnost toto umí postihnout a zařídit se podle toho.

Stejné je to se světly. Pomocí čidel, které reagují na pohyb se světla rozsvítí jen ve chvíli, kdy to bude skutečně potřeba a také jen na dobu nezbytně nutnou. Nestane se vám tak to, že někde rozespalí zapomenete zhasnout a elektroměr se bude točit bez užitku.

Přes den, kdy nejste doma, je to podobné. Pokud dopoledne na dům svítí slunce, je možné vytáhnout žaluzie a topit méně, tak proč nenechat chytrou domácnost, aby to udělala. Proč mít spotřebiče v pohotovostním režimu když jste v práci? Mohou být klidně vypnuté. Třeba z nabídky obchodu Somfy můžete dobře odhadnout, které funkční prvky by mohli pomoci šetřit právě vám.

Levnější skrze efektivitu

Chytrá domácnost vám tedy umožní regulovat teplotu nebo svícení podle aktuálních potřeb. Možné jsou přednastavené programy či ovládání na dálku. Nejde ale jen o to, že chytrá domácnost něco vypne. Výhodou je, že když přijdete domů, bude vše opět připravené. Vcházet tak budete do příjemně vytopeného bytu, bojler s vodou bude nahřátý apod. Vždy ale jen pro vaši skutečnou spotřebu a potřebu.

To je hlavní funkce chytré domácnosti: zvládne zajistit, že budete platit jen skutečně nutnou spotřebu a nic navíc. Nebudete muset tedy platit za zbytečně vydanou energii, kterou mnohdy bez chytré domácnosti ani nevyužijete.

Její možnosti jsou samozřejmě mnohem širší. I pořízení chytrého zabezpečovacího systému do domu vám koneckonců může ušetřit mnoho peněz. I to je součást seznamu výhod chytré domácnosti, které se pomalu ale jistě stává standardem.

Zdroj obrázku: Somfy

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy