Jak na parkování v Praze? Ochraňte svůj vůz před riziky

Praha je, podobně jako většina dalších světových metropolí, doslova přeplněná automobily. Kromě toho, že během dopravních špiček město trápí kolony, mají řidiči problém s parkováním. Místa není dostatek, případně je parkovací místo nebezpečné nebo drahé. Jak tedy v Praze parkovat rychle, levně a bezpečně?


Praha má jednu z nejlepších MHD na světě

Zejména pro řidiče, kteří do Prahy dojíždějí z jiných měst, je skvělou volbou odstavení vozu na okraji města na jednom z parkovišť P+R. Ty se zpravidla nacházejí v těsné blízkosti zastávky metra a parkování zde vychází na desítky korun za celý den, některé lokality jsou dokonce bezplatné.

Díky tomu, že parkoviště P+R je dobře dostupné a navazuje na rychlé metro, nebo alespoň tramvaj či autobus, jde zejména v dopravních špičkách o nejrychlejší řešení, jak se do centra Prahy z jejího okraje dostat. Protože neustále vznikají nová odstavná parkoviště, postupně odpadají problémy s jejich nedostatečnou celkovou kapacitou. Najít místo je tak stále rychlejší a jednodušší.

Modré zóny nejsou jen pro rezidenty

Mnoho pražských, ale i mimopražských řidičů se mylně domnívá, že tzv. modré zóny jsou určeny pouze rezidentům dané městské části. Není tomu tak. Kdokoliv si může stání zaplatit skrz mobilní aplikaci nebo webové rozhraní mpla.io.

Jestliže tedy nemáte jinou možnost než se do konkrétního místa vydat autem, nezoufejte a nehledejte fialovou zónu s parkovacím automatem nebo komerční parkovací dům. Za poplatek můžete auto odstavit skutečně kdekoliv. Pozor ale na to, že poplatky jsou často poměrně drahé a celodenní stání vás může vyjít na vyšší stovky korun.

Pozor dejte také na to, že automobily stojí na ulicích často velice stísněně a ne všichni řidiči nebo kolemjdoucí budou brát ohled na váš vůz. Proto si sjednejte pojištění auta, které vás z finančního pohledu ochrání v případě vandalismu, krupobití, nebo dokonce zcizení vozidla.

I v centru Prahy lze parkovat zdarma

I v centru Prahy stále existují místa, kde můžete na několik hodin pohodlně a bezpečně zaparkovat zcela zdarma. Pravděpodobně nejlepším příkladem jsou parkoviště uvnitř obchodních center. Ta zpravidla nabízejí možnost parkování po dobu jedné až tří hodin bezplatně. Doba se navíc může často prodloužit v případě, že nakoupíte v některém z obchodů nebo jdete například do kina či fitness centra, které se v budově nachází.

Pozor na botičky či odtažení vozu

Vzhledem k tomu, jak je situace s parkováním v Praze napjatá, se nelze divit tomu, že jakýkoli prohřešek je rychle trestán. Nesnažte se tedy svůj vůz nechávat na zákazech stání nebo mimo vyznačená parkovací místa. V lepším případě se dočkáte zásilky s pokutou, v horším případě obdržíte botičku nebo bude vozidlo rovnou odtaženo. Velice často neohleduplní řidiči kvůli chybnému parkování zamezí průjezdu tramvaje a způsobí kolaps veřejné dopravy v centru města. Pozor, abyste se nestali jedním z nich!

Komerční sdělení. Zdroj textu: Inzerent. Zdroj fotografie: www.pexels.com/top-view-photo-of-cars-on-parking-lot/

Autor: RegionPraha Článek může obsahovat komerční sdělení.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy