Jak se budou vyvíjet ceny bytů v Praze?

Zajímá vás, jak se budou vyvíjet ceny bytů v Praze? Názory analytiků se různí.


Pokud si již delší dobu pohráváte s myšlenkou na pořízení nového bydlení a bedlivě sledujete vývoj realitního trhu, jistě si vzpomenete na predikce odborníků z období druhého kvartálu loňského roku. Předpokládalo se, že pandemie koronaviru způsobí poměrně výrazný pokles cen bytů nebo minimálně stagnaci. K ničemu takovému však nedošlo, tedy rozhodně ne plošně. Nastane snad propad cen letos? Očekává se, že některé segmenty skutečně zlevní, ale zájemci o novostavby a starší byty v centru Prahy si nemusí dělat plané naděje. Pokles se bude týkat především panelových domů a nemovitostí v méně atraktivních okrajových lokalitách.

Proč jsou ceny bytů stále tak vysoké?

Není tomu tak dávno, kdy splaskla realitní bublina. Psal se rok 2009 a ceny nemovitostí prudce klesly. Češi, kteří pošilhávají po novém bydlení, by si podobný efekt přáli i nyní – v souvislosti s pandemií koronaviru. K poklesu však zatím nedošlo a není jasné, zda a v jakém rozsahu vůbec nadejde. Důvodem je fakt, že současná krize má úplně jiný charakter než před 12 lety.

Názory analytiků se různí. Mnozí jsou ohledně vývoje cen nemovitostí optimističtí a tvrdí, že ačkoliv se nyní drží vysoko, je velmi pravděpodobné, že kombinace stagnující ekonomiky, prohlubující se míry nezaměstnanosti a poklesu HDP propad nakonec způsobí. Ten však podle nich nastane až se zpožděním a dotkne se jen některých segmentů a lokalit.

Kdy můžeme propad cen nemovitostí očekávat?

Podobně jako v roce 2009 by měly zlevnit především byty. S rodinnými domy krize zacloumá o něco méně a v případě pozemků je třeba počítat s nejnižším či žádným poklesem. Ale jaké byty budou cenově dostupnější? Reálně by mohly o 10-15 % zlevnit byty v panelových domech, a to především v méně žádaných lokalitách. Majitelé takových nemovitostí, kteří momentálně uvažují o prodeji, by proto neměli příliš dlouho váhat.

Jak se budou vyvíjet ceny bytů v Praze?

Pražský realitní trh je velmi specifický a jeho vývoj jde často vlastní směrem. V metropoli dlouhodobě panuje nedostatek bydlení a v horizontu příštích dekád se problém výrazně prohloubí. V současné době hovoříme o cca 50 tisících bytech – a pokud se naplní vize z některých studií, do roku 2030 v Praze přibude dalších 200 tisíc lidí. Klíčovým důvodem stabilních cen pražských nemovitostí je tedy především skutečnost, že se v poslední dekádě dokončilo mnohem méně developerských projektů než před krizí v roce 2008.

Koronakrize může paradoxně jeden z hlavních problémů hlavního města alespoň z části vyřešit. Pokud se firmy rozhodnou pro udržení home office ve větším měřítku, klesne počet lidí, kteří si kvůli práci platili drahé bydlení v Praze. Tato skupina pak raději investuje do vlastního bydlení ve Středočeském kraji.

Navíc by mohlo dojít k rozšíření bytového fondu přestavbou některých hotelů, které jsou dlouhodobě neobsazené právě kvůli pandemii koronaviru. Stejný osud by mohl potkat také některé kancelářské komplexy – firmy se budou snažit šetřit a home office se stane standardem pro mnohem větší část zaměstnanců.

S trochou štěstí pak dojde i k brzkému přijetí stavebního zákona a významnému urychlení administrativních záležitostí, které brzdí povolovací procesy a stavební řízení. V Praze by díky tomu mohly v blízké budoucnosti vyrůst nové developerské projekty se stovkami nových bytů.

S čím se však příliš počítat nedá, je výraznější zlevnění nedostatkového bydlení. Řeč je o starších bytech v centru a nových developerských projektech, které jsou určeny pro střední třídu a investory. Developeři jsou momentálně na koni a o byty v jejich nabídce je neuvěřitelný zájem. Obvykle se vyprodají ještě před zahájením výstavby.

Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy