Karlínská kasárna ve středu majetkové směny: nový život pro historický areál

Praha získala karlínská kasárna v rámci majetkové směny s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Areál je památkově chráněný, zahrnuje čtyři pozemky a tři stavby v hodnotě přes 1 mld Kč. Směna umožní efektivní správu, údržbu a investice do budov a vybavení.


Dlouho očekávaná majetková směna, která zahrnovala pozemky a budovy v Karlíně, byla nejen schválená Zastupitelstvem hlavního města Prahy, ale nyní již také potvrzená v katastru nemovitostí. Karlínská kasárna, představující památkově chráněný areál, zahrnují čtyři pozemky a tři stavby v hodnotě přes jednu miliardu korun. Tento krok znamená úspěch pro tým, který za tímto záměrem stál, a slibuje pozitivní přínos pro obě strany, tedy město i stát.

Adam Zábranský, pražský radní pro majetek, transparentnost a legislativu, se pochvalně vyjádřil o tomto úspěchu: „Podařilo se nám dotáhnout do konce několikaleté úsilí Prahy o získání Kasáren Karlín. Transakce bude mít pozitivní přínos pro město i stát a oběma stranám umožní efektivní správu, údržbu a především větší investice do budov a vybavení. Teď můžeme začít pracovat na rekonstrukci tohoto významného areálu a vdechnout nový život i těm jeho částem, které jsou nevyužité.”

Petr Hlaváček, náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast územního rozvoje, přidal svůj hlas k těmto slovům: „Děkuji všem za spolupráci, jsem rád, že se tento proces převodu dokončil. Ale tím nekončíme, v pondělí budeme na Radě města s Adamem Zábranským předkládat materiál se zadáním dalšího postupu. Chci ujistit, že současný provoz nadále zůstává a během našeho volebního období nevidím důvod do něj zasahovat. Jsem rád, že nezískáváme pouze zpustlý barák, ale i prostředí s investovanou lidskou energií a veřejným zájmem.”

Ze získání kasáren se těší také náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy ZdeněkHřib: „Za dnešním ziskem Kasáren Karlín je obrovské množství práce a tvrdého vyjednávání, které jsme zahájili již v minulém volebním období. Všem, kdo se na tom podíleli, bych chtěl velmi poděkovat. Ve svém úsilí ale nekončíme. I nadále budeme usilovat o získání klíčových pozemků pro výstavbu městských bytů, které město potřebuje. Pokračuje zejména naše snaha získat do majetku areál Bohdalec, kde jsme připraveni zahájit výstavbu rezidenčního bydlení. V místě by následně měla vzniknout i tramvajová trať, která propojí Vršovice a Michli.”

Směna majetku přinese nejen pozitivní dopady ekonomické a infrastrukturní, ale také kulturní - současný kulturně-společenský provoz je ochráněn, a rezidenční a kulturní funkce zůstanou zachovány. „Areál karlínských kasáren má unikátní potenciál dlouhodobého využití pro bydlení a kulturní funkce. Stávající technický stav budov ale bude vyžadovat nemalé investice. Další postup města proto bude předmětem nejbližšího jednání Rady hlavního města Prahy,” doplňuje radní Adam Zábranský.

Jednání o směně nemovitého majetku probíhalo na základě dlouhodobých rozhovorů mezi hlavním městem a Českou republikou, zastoupenou Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Věřme, že tento úspěch povede ke zlepšení jak životních podmínek města, tak i jeho kulturně-společenského života.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 29.01.2024 12:36



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy