Kia EV6 získala titul ‚Auto roku 2022‘

Model EV6 značky KIA v prestižním soutěžním klání britského magazínu ‚What Car?‘ získala hlavní cenu ‚Auto roku 2022‘, jakož i titul ‚Elektrické SUV roku‘.


Model EV6 značky KIA v prestižním soutěžním klání britského magazínu ‚What Car?‘ získala hlavní cenu ‚Auto roku 2022‘, jakož i titul ‚Elektrické SUV roku‘.

Toto přelomové vítězství prvního vyhrazeného elektromobilu Kia je teprve druhým v historii, kdy titul ‚Auto roku‘ magazínu ‚What Car?‘ získal elektrický vůz – prvním byl přitom v roce 2019 model e-Niro.

Nejnovější trofej ‚Auto roku‘ pro EV6 navazuje na rekordní sérii ocenění a vyznamenání odborníků hlasujících v klíčových soutěžních kláních nejrůznějších médií během 10 měsíců od uvedení vozu na světové trhy (březen 2021). Jedná se např. o vítězství v kategorii ‚Luxusní vozy‘ německé soutěže ‚Auto roku‘ nebo ocenění ‚Crossover roku‘ pořadu Top Gear. EV6 se též probojovalo do užšího výběru evropské soutěže ‚Auto roku 2022‘ (COTY 2022), jejíž vítěz by měl být oznámen 28. února 2022.

„EV6 spojuje špičkový reálný dojezd s dobíjením rychlostí, které žádný jiný vůz nedokáže konkurovat, čímž odpovídá na dvě doposud největší obavy zákazníků na adresu elektromobilů. A navíc díky nasazení zakázkové podvozkové platformy pro elektromobily namísto montážního celku sdíleného s benzínovými a naftovými variantami mohla Kia s výhodou využít kompaktní rozměry elektromotorů, a vytvořit tak nesmírně prostorný a praktický vůz,“ uvedl Steve Huntingford, redaktor magazínu ‚What Car?‘. „K tomu si přidejme suverénní jízdní schopnosti, mimořádnou kultivovanost, konkurenceschopné ceny nebo jedny z nejlepších záručních podmínek na trhu, a je okamžitě jasné, že nepřehlédnutelné EV6 futuristicky pouze nevypadá – budoucnost z něj přímo čiší.“

Kia EV6 přináší na trh SUV/crossoverů dlouhý dojezd, pohon s nulovými emisemi, ultra rychlé 800V dobíjení a výrazný styl. EV6 se pyšní dojezdem až 528 km na jedno dobití (v kombinovaném cyklu podle WLTP) a díky vyspělé 800V technologii je možné vůz dobít z 10 na 80 procent kapacity za pouhých 18 minut.

První vyhrazený akumulátorový elektromobil Kia dokládá zajímavý potenciál nové podvozkové platformy Kia E-GMP (Electric-Global Modular Platform) – do roku 2026 by na EV6 mělo navázat šest dalších vyhrazených elektrických modelů. Kia má v plánu do roku 2035 svoji evropskou modelovou nabídku plně elektrifikovat; v případě ostatních světových trhů si za cíl určila rok 2040.

Kia Sorento vítězem kategorie ‚Tahač karavanů roku 2022‘

Vedle ocenění pro EV6 se uznání dostalo i modelu Sorento z kategorie SUV s titulem ‚Tahač karavanů roku 2022‘, udělovaným ve spolupráci s britskou Asociací kempování a karavaningu. Porotci zvolili Sorento s motorem 2,2 litru CRDi a osmistupňovou dvouspojkovou převodovkou za ideální vůz pro všechny, kteří potřebují často tahat karavan nebo přívěs. Sorento díky výkonnému naftovému motoru utáhne brzděný přívěs o hmotnosti až 2500 kg, přičemž SUV samo o sobě uveze až sedm osob, nabízí velkorysý prostor pro náklad i cestující a s ohledem na použité technologie a další prvky výbavy garantuje pohodlí a konektivitu na palubě.

Soutěž Auto roku magazínu ‚What Car?‘

Spotřebitelský magazín ‚What Car?‘ každoročně vybírá nejlepší nové vozy napříč několika kategoriemi. Cenu může získat takový vůz, který byl otestován v přímém porovnání s příslušnými konkurenty, a to přímo v provozu i ve vyhrazených zkušebních prostorách; testování provádí tým zkušebních komisařů redakce ‚What Car?‘. Z vítězů jednotlivých automobilových kategorií je následně vybrán celkový vítěz soutěže ‚Auto roku‘.

TIP REDAKCE: Jak ušetřit při nákupu vozů značky KIA ?

Pokud si chcete pořídit auto značky KIA za nižší cenu, doporučujeme vám navštívit tyto stránky:

Poznámka redakce: pokud plánujete nákup nového vozu a hledáte tip na nejlevnější nová auta v České republice skladem (bez ohledu na značku vozu), pokračujte na stránku Nejlevnější nová auta v ČR.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy