Kubistická ikona pražské architektury znovu září

Praha se může pyšnit jedinou funkční kubistickou lampou na světě z roku 1913, která po náročné opravě znovu svítí ve Vodičkově ulici. Tato památkově chráněná lampa představuje esenci pražské kubistické architektury a je příkladem díla architekta Emila Králíčka.


Praha má jedinou funkční kubistickou lampu na světě, po opravě opět svítí

Praha se může pochlubit jedinečnou kubistickou lampou, která již opět svítí po nutné a náročné opravě. Tento jedinečný kousek z roku 1913 naleznete v centru Prahy, ve Vodičkově ulici, kde právě proběhlo velké oživení.

'Tato památkově chráněná lampa představuje esenci pražské kubistické architektury. Sám sloup i lampa jsou tak nádherné, že vás jistě okouzlí a inspirují k návštěvě dalších kubistických a rondokubistických památek ve městě,' uvedl Jiří Pospíšil, náměstek pražského primátora pro oblast kultury.

Nejznámější pražskou kubistickou stavbou je pravděpodobně Dům U Černé Matky Boží s Grand Café Orient v centru města, za návštěvu stojí také Kovařovicova vila na Rašínově nábřeží.

Oprava lampy byla nutná z důvodu poškozeného kabelu v zaneseném průchodu tělesa lampy. Oprava proběhla za pomoci odborníků z firmy THMP. 'Servisní technici THMP odvrtáním zkorodovaného materiálu zprůchodnili původní železnou trubku uvnitř kamenného dílu a zavedli nový kabel. Při práci bylo potřeba postupovat velmi opatrně, aby nedošlo k poškození lampy,' vysvětlil Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP.

Na závěr instalace došlo k výměně výbojky a důkladnému vyčištění lampy. Kubistickou lampu vytvořil v roce 1913 architekt Emil Králíček jako součást Adamovy lékárny, nedaleké budovy na Václavském náměstí. Sloup, který je z umělého kamene, se skládá z několika komolých jehlanů, které jsou na sebe seskládané. Kubistický tvar má i kovová lucerna. Lampa, která stojí u zdi malé zahrady za kostelem Panny Marie Sněžné, se spíná současně s veřejným osvětlením se západem slunce.

Na náměstí se od roku 1990 nachází kopie této jedinečné lampy, zatímco originál je uložený v depozitáři Galerie hlavního města Prahy.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy