Miliardová rekonstrukce divadla na Vinohradech

V březnu plánuje Praha vypsat tendr na rekonstrukci vinohradského divadla. Oprava historické secesní budovy, modernizace divadelní techniky a vybudování nové podzemní scény stojí předpokládaných 2,76 miliardy Kč. Dokončení prací se očekává v roce 2027.


Divadlo na Vinohradech, jedna z nejznámějších pražských kulturních památek, bude v březnu postavena před významný milník, když hlavní město vypíše tendr na opravu divadelní budovy a jejího zázemí. Důvodem rekonstrukce je špatný technický stav budovy, nevyhovující divadelní technika a potřeba rozšíření divadelních prostor. Cena zakázky je předpokládána na 2,76 miliardy korun. Práce na opravě a modernizaci mají být dokončeny v roce 2027.

O rekonstrukci vinohradského divadla se mluví již několik let, a konečně se zdá, že k ní dojde. Projekt zahrnuje kompletní opravu historické secesní budovy včetně výzdoby a fasád, modernizaci divadelní techniky a vybudování nové podzemní komorní scény. Ještě před vypsáním tendru na stavební firmu bude vypsána zakázka na stavební dozor. Celkové náklady na opravu by tak měly dosáhnout asi 2,9 miliardy korun.

Divadlo na Vinohradech bylo postaveno v letech 1905 až 1907 ve stylu secese a v průběhu let prošlo pouze menšími úpravami. „Velkou rekonstrukci provést nikdy neproběhla, a proto je takový zásah nutný. Musíme opravit kompletně historický objekt, zmodernizovat veškerou divadelní techniku a vybudovat nový sál, který bude sloužit i jako zkušebna,“ řekl náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09).

Stávající jeviště s technickým vybavením od Františka Křižíka je z roku 1926 a zároveň prošlo minimálními úpravami, čímž si zachovalo historický charakter. Nicméně, toto vybavení již dosloužilo a bude rozřezáno, jelikož jej nelze rozebrat a vynést. Národní technické muzeum projevilo zájem o zachování některých jeho částí, jako jsou elektromotor či šroubovice.

Kromě opravy stávajícího objektu se počítá s výstavbou nové scény a zázemí v podzemí pod volným prostranstvím za divadlem v Římské ulici. Přístup na novou scénu bude zajištěn z historické budovy divadla. Plánovaná komorní scéna bude mít kapacitu 150 až 200 diváků a zároveň poslouží jako zkušební sál.

Časový plán opravy divadla začal před šesti lety a mezitím byly uzavřeny smlouvy s projektanty a stavebníky. Divadlo se během rekonstrukce na více než tři roky přesune do dočasných prostor, jako je Kongresové centrum Praha nebo Hudební divadlo Karlín, se kterými nyní divadlo vyjednává podmínky spolupráce.

Secesní budova na náměstí Míru, navržená architektem Aloisem Čenským, patří k nejvýznamnějším pražským kulturním památkám. Její otevření 24. listopadu 1907 zahájila hra Godiva od Jaroslava Vrchlického. Oprava a modernizace vinohradského divadla přinese nový život tomuto pražskému kulturnímu skvostu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy