Miliony artefaktů objeveny při stavbě dálnic na východě Čech

Východní Čechy zažívají největší záchranný archeologický výzkum v historii, který provází stavbu dálnic D35 a D11. Denně jsou odkrývány miliony artefaktů, měnící pohled na českou historii. Archeologové teď v zimě katalogizují a zkoumají nálezy, což bude trvat roky.


V historii východních Čech probíhá největší záchranný archeologický výzkum, který provází výstavbu dálnic D35 a D11, obchvatů a přivaděčů. Miliony unikátních historických artefaktů, včetně tisíciletých kovových předmětů, jsou denně odkrývány, čímž česká historie uváděná do nového světla. Archeologové nyní v zimě pracují na katalogizaci a zkoumání těchto nálezů. Ale není to úkol pro jednoho člověka, protože zpracování a zařazení všech artefaktů potrvá roky.

Všechny nálezy, od střepů keramiky až po unikátní kovové předměty, musí být protříděny, označeny a zapsány z místa nálezu. Laboratoře na Univerzitě v Hradci Králové jsou vybaveny nejmodernějšími technologiemi, aby mohli odborníci identifikovat a zkoumat jednotlivé artefakty.

Tento rozsáhlý projekt nejenže odkrývá nové informace o historii tohoto regionu, ale také poskytuje nahlédnutí do života původních obyvatel Polabí. Podle Ladislava Rytíře, vedoucího terénní archeologie na Univerzitě Hradec Králové, je tento velkoplošný výzkum bezprecedentní a umožňuje nám podívat se na historii nejstarších lidských dějin až po současnost.

Největší depozitář na Pardubicku uchovává přes 200 tisíc sáčků s více než čtyřmi miliony artefaktů. A už i ukládání nálezů ve skladu má své zvláštnosti - například používání beden od banánů. Tomáš Zavoral, kolega vedoucího archeologa Muzea východních Čech prozradil, že nyní mají nedostatek beden právě kvůli množství unikátních nálezů.

Tyto nálezy zahrnují sedm tisíc let starou dubovou studnu či bohatě zdobený meč z konce pátého století našeho letopočtu. Největší archeologický výzkum v tomto regionu byl zahájen před šesti lety a stále pokračuje. Dálnice D35 na Moravu má být dokončena v roce 2028, dálnice D11 do Polska o rok dříve.

Kromě dálnic D35 a D11 se očekává, že výzkum přinese nové poznatky i o dalších oblastech východních Čech. Tento výzkum představuje důležitý krok v poznání a obohacování české historie a nabízí vzácný pohled na život původních obyvatel tohoto regionu. Experti tvrdí, že už se zřejmě nebude opakovat něco tak velkolepého jako tento archeologický výzkum.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy