Mladý vzácný druh sovy se vrací do Zoo Praha

V ZOO Praha se narodilo mládě ketupy Pelové, jednoho z největších žijících druhů sov. Přestože bylo mládě vyhozeno z hnízda, chovatelé jej zachránili a pečlivě sledovali jeho vývoj. Po úspěšném odchovu bylo mládě navráceno do voliéry, kde ho návštěvníci mohou obdivovat.


Na podzim chovatelé umístili oba páry ketup Pelových do vnitřních ubikací. Jeden z párů se úspěšně rozmnožil. Mladý se u nich objevil na začátku roku a chovatelé detailně sledovali jeho vývoj. Matka mládě hřála a krmení zajišťovala, jak vysvětlil kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl. 'Však po týdnu jsme bohužel zjistili, že mládě bylo vyhozeno z hnízda. Kromě toho jsme ho objevili podchlazeného, takže jsme ho museli přesunout do inkubátoru a poskytnout mu chovatelskou péči,' připomněl.

Chovatelé ketupy Pelové krmili kousky myší a potkanů, později také rybami. Ketupy Pelové jsou známy jako 'rybařské sovy', jejichž strava je převážně rybí. Při lovu své kořisti se drží nízko nad hladinou nebo hledají potravu v mělké vodě. Také jsou známy svou touhou po žábách, korýších nebo malých krokodýlech.

Ke konci zimy mládě ochotně přijímalo návnadu a prospívalo. Chovatelé jej vrátili do hnízda k rodičům na konci března. Seznamování probíhá přes mříž v ptačím vchodovém otvoru. Podle mluvčího zatím není jisté, že by se jednalo o úspěšnou adopci vlastními rodiči, jak se tomu stalo v pražské zoo například při odchovu krasek jávských nebo nestorů kea. 'Nicméně je zřejmě, že rodiče vykazují velkou toleranci vůči mláděti. Tento krok je důležitý pro jeho socializaci. Díky návratu do voliéry je mládě nyní jasně viditelné z prostor pro návštěvníky,' doplnil Maček.

Zoo Praha chová ketupy Pelové od roku 2019, kdy získala dva páry z specializovaného chovného centra pro sovy v italském Monticellu. Pražská ZOO je tak stala jedinou na světě, kde je možné tento druh spatřit. V přírodě ketupy Pelové obývají subsaharskou Afriku. Jako jedni z největších sov světa mohou ketupy Pelové v dospělosti vážit až dva kilogramy a mít rozpětí křídel 1,5 metru.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy