MPO přistoupí k odnětí dotace pro Pekárnu Zelená louka

Ministerstvu průmyslu a obchodu se podařilo od Evropské komise získat podklady, na jejichž základě evropští auditoři dospěli k závěrům o nedostatečné inovativnosti projektu „Inovační linka na výrobu toastového chleba PENAM a.s.“ Resort o ně žádal Brusel opakovaně.


„Posudky, které jsou klíčové pro rozhodnutí o oprávněnosti dotace pro Pekárnu Zelená louka, poskytla Komise v reakci na můj dopis. Podklady nás přesvědčily o tom, že je na místě přistoupit k odnětí dotace pro tento projekt,“ říká ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela

Výše dotace, kterou firma Pekárna Zelená louka na inovační linku původně dostala, dosahuje výše sto milionů korun.

„Nově zaslané podklady obsahují i odborné hodnocení projektu a lze je považovat za validní a relevantní. Je však na místě uvést, že proces odnětí dotace bude dlouhý a komplikovaný a v jeho rámci nelze vyloučit ani soudní jednání,“ doplňuje náměstek ministra průmyslu a obchodu pro fondy EU Marian Piecha.

Projekt žadatele Pekárna Zelená louka, který spadá do skupiny Agrofert, byl předmětem auditu Evropské komise (EK). Ten shledal, že projekt nevyhovuje kritériím programu INOVACE-Inovační projekt OP PIK. Evropští auditoři konstatovali, že se projekt zaměřuje na produkt, jehož výroba již v rámci skupiny probíhá.

Evropská komise se dlouhou dobu odvolávala na závěry auditu. Auditní zpráva však obsahovala jediný odstavec s konstatováním, že by zástupci EK přidělili projektu za inovativnost méně bodů. Ministerstvu tak dosud chyběly podrobnější informace o tom, v čem audit shledal porušení podmínek. Existovala proto důvodná obava, že pokud by se případné rozhodnutí o odnětí dotace opíralo pouze o názor auditorů EK, neobstálo by u potenciálního soudního sporu před českým soudem. Po obdržení dokumentů od Evropské komise se však situace změnila.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 21.03.2022 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy