Nakopni Prahu 2024 - inovační maraton

Inovační maraton Nakopni Prahu 2024 se téměř 50 týmy snaží představit nápady pro zlepšení života ve městě. Soutěžící se zaměřují na pět výzev, jako jsou životní prostředí a energie, inovace a kultura, data a digitalizace, mobilita a město pro lidi.


Registrace do 5. ročníku oblíbeného inovačního maratonu Nakopni Prahu již skončila, a celkem se na startovní čáru postavilo téměř padesát týmů. Cílem těchto nadšených a kreativních konkurentů je představit inovativní nápady, které by mohly zlepšit život ve hlavním městě.

Daniel Mazur, radní pro ICT, Smart City, vědu, výzkum a inovace, vyjádřil nad úspěšnou registrací své nadšení: 'Jsem nesmírně rád, že se nám do 5. ročníku inovačního maratonu podařilo v takové míře zapojit veřejnost. Mezi téměř padesátkou týmů evidujeme rozmanité inovativní nápady pro Prahu, které přišly od soutěžících napříč generacemi. Oceňuji aktivní přístup všech týmů, kteří svůj nápad poslali a chtějí tak přispět k rozvoji našeho města.'

Týmy se v soutěži zaměřují na jednu z pěti výzev, které by měly přispět k zlepšení života Pražanů. Tyto výzvy zahrnují životní prostředí a nakládání s energiemi; inovace a kultura; data, umělá inteligence a digitalizace; mobilita budoucnosti a oblast, která byla pojmenována: město pro lidi.

Benedikt Kotmel, generální ředitel městské společnosti OICT, pověřený organizací maratonu společně s hlavním městem, zdůraznil roli veřejnosti v inovačních procesech: 'Inovace a inovativní myšlení jsou oblasti, kterým se v OICT každodenně věnujeme. Zapojení veřejnosti vnímám jako klíčový předpoklad k tomu, aby se inovace staly běžnou součástí života Pražanů. Čtyřměsíční účast v Nakopni Prahu navíc týmům umožní lépe poznat, jak funguje město a jaké jsou konkrétní příležitosti a výzvy při zavádění nových projektů.'

Po úvodní akci, která proběhne 21. března 2024, se týmy mohou těšit na odborné přednášky, workshopy a individuální mentoring, které jim pomohou vytříbit své nápady a zvýšit šance na jejich úspěšné zavedení. Odborná porota následně na jaře vybere deset nejlepších týmů, které postoupí do finále Nakopni Prahu plánovaného na 19. června 2024. Poté budou tři nejlepší týmy odměněny finanční podporou na další rozvoj jejich projeků a získají odbornou projektovou podporu od města.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy