Názvy nových ulice v Praze - osobnosti, filozofové ale žádné ženy?

Nové ulice v pražském Karlíně budou pojmenovány po slavných filozofech a osobnostech pacifismu. Projekt Rohan City od Sekyra Group však vyvolal kritiku, neboť žádná z 13 nově pojmenovaných ulic nenese jméno ženy. Občané i politici poukazují na nerovné zastoupení žen v názvech ulic a parků.


V pražském Karlíně se objeví tři nové ulice s novými názvy, které doprovodí jejich tvůrce Sekyra Group projektu Rohan City, odkazující na slavné filozofy a osobnosti spojené s myšlenkou pacifismu. Avšak ve svých návrzích se zdá, že se vývojář nemožně pokusit zahrnout ženy. Poté, co byly tyto návrhy předány místnímu místopisnému výboru a v listopadu loňského roku byly schváleny, se rozběhla vlna kritiky.

Dohromady bude 13 nově pojmenovaných ulic, které zahrnují Levinasovu, J. L. Fischera, Kantovu, Hegelovu, Husserlova, Derridovu, Carnapovu, Kohákova, Millovu, Scrutonova, Hejdánkova, Hobbesovu a Zátkovu, která ponese jméno Ferdinanda Zátka, zakladatele pekárny a sodovkárny v Karlíně. Tři parky s názvy Lockeův, Parfitův a Rawlsův také doplní tuto novou čtvrť.

Přestože obrovská pozornost byla věnována tomuto projektu Rohan City, zahrnujícímu téměř tři tisíce bytů, administrativní budovy, parky a novou základní školu, zdá se, že na ženy a jejich úspěchy bylo zapomenuto. To vyvolalo znepokojení a kritiku zejména na sociálních sítích a mezi politiky, protože z žádného nového názvu ulice se neobjeví jméno ženy.

Občané si stěžují na nulové zastoupení žen v názvech nových ulic a parků, a poukazují na skutečnost, že by existovalo mnoho vhodných jmen z historie filozofie, jako například Edith Stein, Hannah Arendt, Simone de Beauvoir či česká filozofka Božena Komárková. Kritika názvů ulic se také projevila mezi politiky, kteří se zaměřili na nepřítomnost ženských jmen a otevřeně vyjádřili nesouhlas s tímto rozhodnutím.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy