Nová replika Mánesova kalendária pro orloj

Nová replika Mánesova kalendária pro Staroměstský orloj bude hotová na přelomu let 2026 a 2027. Deska nahradí kontroverzní verzi, kterou vytvořil Stanislav Jiršík. Nová kopie bude správně navazovat na původní dílo Josefa Mánesa z roku 1866. Náklady na výrobu desky přesáhnout milion korun.


V roce 2018 byla na Staroměstském orloji umístěna kontroverzní verze Mánesova kalendária, kterou zrestauroval malíř a restaurátor Stanislav Jiršík. Jeho pojetí však příliš nenavazovalo na původní dílo, které vytvořil v roce 1866 Josef Mánes. Jiršík totiž na desce nahradil některé postavy za tváře svých přátel a změnil původní podobu dalších postav, čímž ztratil autenticitu díla. Tento krok vzbudil ve společnosti velkou kritiku.

Na základě veřejného nesouhlasu se hlavní město Praha rozhodlo zadat výrobu nové repliky Mánesovy desky, která bude správně navazovat na původní dílo. Na nové desce se podílí odborníci z Akademie výtvarných umění (AVU) a Ústavu chemické technologie restaurování památek Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Proces vytváření nové desky je náročný a zahrnuje studium dostupných podkladů a přípravu vzorků pro simulaci dlouhodobého vlivu prostředí ve speciálních stárnutích komorách.

Podle Jana Novotného z pražského magistrátu by měla být nová deska hotová na přelomu let 2026 a 2027. Předtím odborníci zhodnotí data, která sbírají již od minulého roku, a následně nastane výroba samotné desky, jež potrvá cca dva roky. Celkové náklady na výrobu kopie kalendária by měly přesáhnout milion korun.

Josef Mánes vytvořil kalendárium pro tehdy obnovený Staroměstský orloj v roce 1866. Od roku 1882 visí na orloji kopie díla, jelikož originál byl uložen v muzeu, aby netrpěl vlivem počasí. Po rekonstrukci budovy Staroměstské radnice v roce 2018 byla tak nainstalována Jiršíkova verze kopie, jež přinesla řadu rozporů. Za pár let však již nová verze, která bude věrnější původnímu dílu, opět zdobí proslulý orloj a pražský ateliér restaurování se postará o zachování umělecké hodnoty Mánesova kalendária pro další generace.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy