Nová Toyota RAV4 2023

Toyota odhaluje sérii vylepšení nového modelu RAV4 v modelovém provedení 2023.


Celá řada změn je zaměřena na větší komfort na palubě vozu. Zdokonaleny jsou nové multimediální systémy a nový digitální přístrojový štít s možností přizpůsobení podle potřeb řidiče. Vylepšení se dotýkají i bezpečnosti, konkrétně nových funkcí, o něž byl rozšířen paket bezpečnostních technologií Toyota Safety Sense.

Změny se týkají celé modelové řady zahrnující benzínové, hybridní a plug-in hybridní provedení, čímž se originální nejprodávanější rekreační model SUV na světě stává ještě atraktivnější volbou. Výroba Toyoty RAV4 v modelovém provedení 2023 bude zahájena ve 3. čtvrtletí 2022.

Nová mulstimediální soustava

Nová RAV4 používá nejnovější multimediální systém s novou 10,5" obrazovkou o vysokém rozlišení. Již ve standardu je systém vybaven cloudovou navigací pro přesné plánování tras na základě nepřetržitě aktualizovaných informací včetně dopravních informací v reálném čase a událostí na trase.

Se čtyřletým datovým balíčkem on-line služeb „Smart Service“ od Toyoty jsou zákazníkům k dispozici nejnovější multimediální a navigační systémy bez nutnosti párovat chytrý telefon s vozidlem.

Bezproblémové uživatelské prostředí garantuje doplňková mobilní aplikace MyT, pomocí které může majitel sledovat různé informace vozidla, jako např. analýzu jízd, stav paliva v nádrži, varování nebo sledování polohy vozidla. Pohodlí zvyšuje standardní podpora konektivity chytrých telefonů přes Android Auto, resp. bezdrátová integrace chytrých telefonů pomocí technologie Apple CarPlay.

S vozidlem je možné komunikovat i pomocí nového palubního hlasového agenta, jenž reaguje na hlasové příkazy k nastavení klimatizace, používání multimédií, telefonování nebo např. otevření a zavření oken. Agent „Hey Toyota“, dostupný i v češtině, rozumí přirozené řeči, takže když například řeknete „Je mi zima“, zareaguje zavřením oken nebo zvýšením teploty klimatizace.

Na přání je k dispozici i další multimediální systém s rozšířenou nabídkou funkcí pro RAV4 Plug-in. Ten zahrnuje vestavěnou navigaci se spolehlivým fungováním i bez dostupnosti datového připojení. Rovněž rozpoznává dálniční značení, informuje o počasí v dané lokalitě a upozorňuje řidiče na nízkoemisní zóny s omezením vjezdu.

Služby poskytované na dálku

Nová Toyota RAV4 představuje další dálkové funkce s dostupností odkudkoli mimo vozidlo. Odpadají tak klasické obavy, zda po opuštění vozidla nezůstalo otevřené okno, odemčené dveře nebo zapnutá světla – zabezpečení vozu lze kdykoli snadno zkontrolovat pomocí dálkových oznámení. Uvedená funkce je součástí standardní výbavy všech provedení nové RAV4.

Dále můžete na dálku zamykat a odemykat dveře – tuto praktickou funkci využijete v situacích, kdy vozidlo potřebuje dočasně zpřístupnit jiná osoba bez klíčů, například kurýr s balíčkem nebo obsluha při vysávání vozu. Také lze rozblikat výstražná světla ke snazšímu vyhledání vozu na velkém nebo rušném parkovišti. Uvedené funkce jsou nově standardem pro střední výbavovou linii, společně s dálkovým ovládáním klimatizace k předehřátí nebo vychlazení kabiny ještě před vyjetím.

Nový digitální přístrojový štít

Tento prvek výbavy pro všechna provedení nové Toyoty umožňuje řidiči snadno sledovat všechny klíčové parametry vozidla s cílem co nejméně odvádět pozornost od řízení a dopravní situace. Nová RAV4 představuje nový digitální panel v kapličce přístrojů s možností nastavovat způsob zobrazení podle potřeby. Velký 12,3" TFT displej nabízí čtyři styly a tři uspořádání zobrazení, kdy si řidič může podle situace zvolit nejvíce relevantní informace, jako např. digitální rychloměr a digitální kruhové ukazatele nebo další informace včetně ukazatele eko jízdy, informací o přehrávaných skladbách nebo zobrazení adaptivního tempomatu.

Pro uvedená uspořádání jsou k dispozici čtyři různé styly (Casual, Smart, Sport a Tough) k dokreslení atmosféry. Nová jednotka je standardem pro všechny výbavové linie s výjimkou základního modelu se 7" panelem sdružených přístrojů.

Zdokonalený paket technologií Toyota Safety Sense

Nová RAV4 přináší vylepšené funkce Toyota Safety Sense, které varují řidiče a pomáhají zamezit ještě širšímu spektru nejčastějších dopravních nehod. Předkolizní bezpečnostní systém (PCS) je doplněn o asistenta projíždění křižovatek pro bezpečnější odbočování. Rozpozná-li systém křižující vozidlo v zamýšlené trajektorii jízdy nebo chodce při přecházení vozovky v dráze vozidla, reaguje upozorněním řidiče a podle potřeby sám zahájí brzdění ve snaze zamezit srážce.

Novinkou je i nouzový asistent řízení, jenž pomáhá řidiči vyhnout se chodci, který náhle vstoupil do vozovky, ale současně udržet kontrolu nad vozidlem bez opuštění daného jízdního pruhu. V případě plug-in hybridního provedení RAV4 tento systém rovněž rozpoznává a reaguje na jízdní kola a zaparkovaná vozidla. Systém PCS pro plug-in hybridní RAV4 dále nově rozpozná vozidlo přijíždějící v protisměru ve stejném jízdním pruhu a zahájí kroky ke snížení rizika čelního střetu.

Nový odstín karoserie

Pro všechny výbavové linie hybridní a plug-in hybridní RAV4 (s výjimkou verze Adventure) bude k dispozici nový odstín karoserie ‚bílá perleťová Platinum‘. Pro stupeň výbavy Selection (u obou verzí) se představuje dvoubarevné provedení v kombinaci bílé perleťové Platinum a metalického odstínu Midnight Black.

Toyota RAV4

RAV4 páté generace, uvedená v roce 2019, používá spalovací motor 2,5 litru Hybrid Dynamic Force pro podvozkovou platformu GA-K; jednotka verze s pohonem předních kol disponuje maximálním výkonem 218 k, resp. 222 k v případě inteligentního elektrického pohonu všech kol (AWD-i). Přinesla skokové vylepšení ve smyslu výkonu, odezvy a hospodárnosti při nejnižší spotřebě paliva a úrovni emisí v dané třídě.

RAV4 Plug-in Hybrid stojí na vrcholu modelové řady RAV4 jako doposud nejvýkonnější provedení této řady s maximem výkonu 306 koní. S ohledem na spotřebu paliva 1,0 l/100 km a emise CO2 na úrovni 22 g/km se RAV4 Plug-in Hybrid chlubí nejlepšími parametry výkonu a spotřeby v dané třídě.

Poznámka redakce: pokud plánujete nákup nového vozu a hledáte tip na nejlevnější nová auta v České republice skladem (bez ohledu na značku vozu), pokračujte na stránku Nejlevnější nová auta v ČR.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy