Nové centrum v Praze bojuje s pánevními bolestmi žen

V Praze vzniklo specializované centrum pro ženy s pánevními potížemi. Centrum se zaměřuje na diagnostiku a léčbu těchto obtíží, které se stále více žen potýkají a obtížně řeší běžnými léky na bolest. Díky spolupráci odborníků z různých oblastí medicíny mohou ženy získat komplexní a efektivní léčbu bolesti pánve.


V poslední době se stále více žen potýká s bolestmi pánve, které se obtížně řeší běžnými léky na bolest. Tento problém si vyžádal zřízení specializovaného centra pro ženy s pánevními potížemi v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Díky tomuto centru mohou ženy z celé České republiky získat odbornou pomoc od profesionálů, kteří jsou připraveni vyšetřit komplexní příčiny bolesti a navrhnout vhodnou léčbu.

Centrum pro pánevní bolest, které bylo založeno na Klinice gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a VFN, se zaměřuje na diagnostiku a léčbu těchto obtíží. Podle Jaromíra Mašaty, který centrum vede, trpí ženy nejen gynekologickými potížemi, ale také urologickými, střevními a dalšími souvisejícími problémy.

Jednou z příčin bolesti může být podle odborníků útlak nebo dráždění pudendálního nervu, který prochází velkou částí zevních pánevních orgánů, třetinou pochvy a oblastí konečníku. Tento problém se často projevuje brněním a pálením postižené oblasti. Další možné příčiny zahrnují křečové žíly v oblasti pánve nebo poškození tkání po operacích. Bolest může být také zhoršována opakovaným užíváním antibiotik, které by měly léčit infekce, avšak často stav pacienta zhoršují.

V některých případech může být vyšetření psychiatrem nebo zbytečné operace způsobeny neznalostí diagnózy chronické pánevní bolesti ze strany lékařů. Centrum pro pánevní bolest proto usiluje o šíření informací a osvětu mezi lékaři, aby zajistilo adekvátní léčbu pacientek.

Podle lékařů může fyzioterapie pomoci v sedmdesáti procentech případů. Během fyzioterapie se pacientky učí mimo jiné uvolňovat pánevní dno. Důležité je také zjistit, kdy bolest narůstá a v této chvíli něco změnit – přerušit dlouhé sezení, zacvičit si nebo zvolit některou z úlevových poloh.

Pokud běžné léky na bolest nefungují, lékaři mohou předepisovat léčiva primárně určená pro pacienty s epilepsií nebo antidepresiva. V některých případech je dokonce nutné zavést do těla elektrodu, která vysílá do nervu elektrické impulsy a tím bolest eliminuje.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy