Oceňované režisérky se potkají v Torontu

Festival zařadil do programu filmy Hranice a Electra.


Festival v kanadském Torontu oznámil zařazení nového filmu Agnieszky Holland Hranice do svého programu. Druhým českým filmem na největším mezinárodním filmovém festivalu v Severní Americe je Electra režisérky Darii Kashcheevy. Krátký animovaný film bude uveden v sekci Short Films a festival jeho výběr oznámil již minulý týden. Oba filmy podpořil Státní fond kinematografie. Letošní ročník festivalu proběhne od 7. do 17. září.

Torontský festival zařadil film Hranice oscarové režisérky Agnieszky Holland do programové sekce Centrepiece. 

Příběh filmu se silným politickým a lidskoprávním podtextem, který se odehrává v současnosti na polsko-běloruské hranici, bude mít světovou premiéru na festivalu v Benátkách. Českým producentem polsko-česko-francouzsko-belgického snímku je Šárka Cimbalová ze společnosti Marlene Film Production a koprodukovala ho za českou stranu Česká televize. Státní fond kinematografie podpořil nový film oceňované režisérky ve výzvě na minoritní koprodukce částkou 4 mil. Kč. Snímek sleduje paralelní osudy několika hlavních postav. Psycholožka Julia se po přestěhování do Suwalského kraje stává nedobrovolnou svědkyní a účastnicí dramatických událostí na polsko-běloruské hranici. Rozhodne se vzdát se svého pohodlného života a přidá se ke skupině aktivistů, kteří poskytují pomoc uprchlíkům. Ve stejnou dobu jsou syrská rodina prchající před občanskou válkou a její doprovod, učitelka z Afghánistánu, podvedeni Bělorusy a násilně převezeni do uprchlického tábora nedaleko hranic s Polskem. Ve snaze uniknout se vydávají na zoufalou a nebezpečnou cestu neznámým a nepřátelským územím. V Polsku se jejich osud protne s osudem Julie a mladého pohraničníka Jana. Události, které je potkají, navždy změní život nejen jim, ale i dalším migrantům a aktivistům zapojeným do jejich příběhu. 

Druhým českým filmem v Torontu je Electra další oceňované režisérky Darii Kashcheevy. Inspiraci čerpala režisérka ve známé postavě řecké mytologie a příběh převedla do současnosti. Film kombinuje animované techniky natáčení s hranými scénami, na filmovém plátně se objeví herečky Zuzana Částková, Marie Verner, Zuzana Stivínová nebo herec Robert Jašków. Producenty filmu jsou Zuzana Křivková a Martin Vandas z MAUR film. Světovou premiéru měla Electra v květnu ve francouzském Cannes a dostala se také do hlavní soutěže v Annecy.

IFF Toronto

Hranice / Green Borders / Zielona Granica                                                                               

Hraný / Polsko, ČR, Francie, Belgie, 2023/147 min
Režie: Agnieszka Holland
Producenti: Marcin Wierzchoslawski – Metro Films (PL), Agnieszka Holland, Fred Bernstein – Astute Films (USA
Český koproducent: Šárka Cimbalová – Marlene Film Production, Česká televize 
Sekce festivalu: Centrepiece
Podpora Státního fondu kinematografie: minoritní koprodukce 4 mil. Kč. 

Electra / Electra

Animovaný / ČR, Francie, Slovensko, 2023/26 min
Režie: Daria Kashcheeva
Producenti: Zuzana Křivková a Martin Vandas – MAUR film (ČR)
Koproducenti: FAMU (ČR), Artichoke (SK), Papy3D Productions (FR)
Sekce festivalu: Short Cuts
Podpora SFKMG: vývoj a výroba celkem 3,881 mil. Kč

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
18.08.2023 09:50




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy