Opera Notre Dame na festivalu St. Gallen

Pražský filharmonický sbor se dnes představí v opeře Notre Dame Franze Schmidta na festivalu ve švýcarském St. Gallenu, kde hostuje pravidelně od roku 2009.


Letošni´ představeni´ opery Notre Dame se sborem nastudoval sbormistr Luka´sˇ Kozubi´k, ktery´ je s PFS na festivalu poprve´: „Přestozˇe se nejedna´ o operu tzv. sborovou (s velky´m zastoupeni´m sborovy´ch vy´stupu°), vyzˇaduji´ jednotlive´ pasa´zˇe vysoce profesiona´lni´ teˇleso, schopne´ dosta´t pozˇadavku°m instrumenta´lni´ho vedeni´ hlasu a naplnit skladatelovu prˇedstavu mohutne´ho zvuku. Ma´m radost, zˇe v symbio´ze s dirigentem Michaelem Balkem a za doprovodu Symfonicke´ho orchestru St. Gallen se na´m to darˇi´.“

Pozva´ni´ na operu Franze Schmidta prˇijala take´ velvyslankyneˇ republiky ve Sˇvy´carsku a Lichtensˇtejnske´m kni´zˇectvi´, pani´ Katerˇina Fialkova´, ktera´ se se sborem setka´ na za´veˇrecˇne´m prˇedstaveni´.

Jesˇteˇ neda´vno byl skladatel a (nejen) jeho opera Notre Dame pro mnohe´ i hodneˇ poucˇene´ operni´ fanousˇky velkou nezna´mou. Dokonce tohoto bratislavske´ho roda´ka neˇktere´ hudebni´ slovni´ky zcela zamlcˇuji´, i kdyzˇ se za sve´ho zˇivota jako pokracˇovatel tradice Liszta, Brucknera a Mahlera docˇkal velke´ spolecˇenske´ va´zˇnosti, a dokonce cˇestne´ho doktora´tu na vi´denˇske´ univerziteˇ. Historicky´ roma´n Victora Huga, odehra´vaji´ci´ se ve strˇedoveˇku za vla´dy Ludvi´ka XI., zaujal tehdejsˇi´ho violoncellistu vi´denˇske´ opery prˇi pobytu v Parˇi´zˇi a na´pad napsat podle neˇj operu dostal prˇi hostova´ni´ Vi´denˇsky´ch filharmoniku° pod taktovkou Gustava Mahlera pra´veˇ zde.

Premie´ra opery na festivalu St. Galler Festspiele: 25. cˇervna 2021, 21.00 hodin Dalsˇi´ prˇedstaveni´: 26. 6., 29. 6., 2. 7., 3. 7., 7. 7., 9. 7.

Vi´ce o festivalu na www.stgaller-festspiele.ch

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy