Praha zpřístupňuje elektromobilitu pro všechny

Praha vytváří Komisi pro elektromobilitu za účelem podpory rozvoje elektromobility a její dostupnosti pro obyvatele. Komise bude navrhovat lokality pro dobíjecí stanice a vyhrazená parkovací místa pro elektromobily. Město investovalo 220 milionů Kč do dobíjecí infrastruktury a cílí na 800 nabíječek do roku 2026.


Praha zřizuje Komisi pro elektromobilitu s cílem zlepšit dostupnost elektromobility ve městě a usnadnit její využití pro větší počet obyvatel. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib zdůraznil potřebu investovat do nabíjecí infrastruktury a využití evropských dotací. Elektromobily by měly mít zvýhodněnou cenu některých celoměstských parkovacích oprávnění a vyhrazená místa u elektro nabíječek.

Komise bude složena z politiků, zástupců městských společností, IZS a nezávislých odborníků z oblastí udržitelné dopravy, energetiky a rozvoje města. Jejím úkolem bude navrhovat vhodné lokality pro instalaci dobíjecích stanic, vyhrazeného parkování pro elektromobily, přístup pro osoby s tělesným postižením a další opatření související s projektem EV-ready lamp.

Mezi další závazky Komise patří tvorba jednotné metodiky povolování a budování dobíjecí infrastruktury pro celé území Prahy, přívětivé rezervační a platební rozhraní pro uživatele elektromobilů a možnost roamingu mezi infrastrukturou jednotlivých provozovatelů.

Navíc se komise bude věnovat podpoře elektrické mikromobility, například elektrických jízdních kol a cargo kol, připomínkování navrhované legislativy a technických norem na národní úrovni, podpoře elektrického carsharingu a taxislužeb.

Praha investovala asi 220 milionů Kč včetně DPH do dobíjecí infrastruktury v posledních třech letech, především v rámci přípravy sítě dobíjecích stanic na lampách pouličního osvětlení. Jsou zasmluvněny investiční akce za dalších minimálně 90 milionů Kč včetně DPH. Cílem je mít do roku 2026 cca 800 nabíječek na lampách veřejného osvětlení. Město rovněž připravuje koncesi na projekt samostatných dobíjecích stanic ve veřejném prostoru s využitím evropských dotací.

Ze zřízením Komise pro elektromobilitu se očekává lepší koordinace iniciativ a podpora rozvoje elektromobility na úrovni Prahy, což zvýší dostupnost a atraktivitu elektromobilů pro obyvatele hlavního města. Budoucnost Prahy v oblasti elektromobility vypadá jasně a uvádí město na cestu k udržitelnějšímu a ekologičtějšímu způsobu dopravy.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy