Pražské autobusy pomáhají Ukrajině: dar od DPP

Hlavní město Praha darovalo ukrajinským městům Mykolajiv a Buča pět autobusů prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni. Praha podporuje Ukrajinu v humanitární, zdravotní, finanční formě i dodávkami dopravních prostředků.


V rámci pomoci Ukrajině věnovala hlavní město Praha ukrajinským městům Mykolajiv a Buča celkem pět autobusů. Tato podpora byla realizována prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni, která na Ukrajině působí jako důležitý přispěvatel a distributor humanitární pomoci, ale i podpory obnovy válečně zasažené země.

Mykolajivskému dopravnímu podniku Mykolajivtranspas daroval Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) tři autobusy typu SOR NB 12 (3546, 3566 a 3577) z roku 2009, které byly v provozu v pražské MHD až do konce roku 2023. Městskému dopravci v Buči, společnosti Buča Transport Servis, předal DPP dva midibusy SOR BN 8.5 (2027 a 2029) z roku 2011, které byly vyřazeny z provozu v prosinci 2023.

Darování vozidel umožnilo hlavní město Praha, na jehož primátora se žádostí o poskytnutí pomoci obrátili starostové ukrajinských měst Oleksandr Sjenkevyč a Anatolij Fedoruk. Člověk v tísni takovou pomoc zajišťuje včetně administrativní stránky a sledování situace na Ukrajině, což zahrnuje i dohled na předání vozidel v obou městech. Přepravu vozidel zajistila ukrajinská strana na vlastní náklady.

Podle primátora Prahy Bohuslava Svobody se hlavní město angažuje v podpoře Ukrajiny od prvního dne konfliktu s Ruskem, ať už se jedná o humanitární, zdravotní či finanční pomoc, či dodávky dopravních prostředků. Zdeněk Hřib, náměstek primátora Prahy, dodal, že je důležité pomáhat ukrajinským občanům přímo v jejich zemi.

Už v minulosti Praha darovala svým ukrajinským partnerům, městským dopravním podnikům, celkem 31 vozidel, včetně tramvají, autobusů, elektrocentrál, topidel a dalšího materiálu. Od začátku letošního roku věnovala hlavní města Ukrajině například 15 tramvají T6A5, 5 tramvají T3SUCS, jeden autobus Karosa B951 a jeden kloubový Irisbus Citelis 18M dopravnímu podniku města Charkov.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy