Pražský filharmonický sbor se vrací na letní festivaly v zahraničí

Pražský filharmonický sbor se po roční pauze vrací na letní festivaly v zahraničí.


Letošní premiéru opery Notre Dame Franze Schmidta na festival ve švýcarském St. Gallenu se sborem nastudoval Lukáš Kozubík, který u sboru působí od jara 2020.

Romanticka´ opera podle historicke´ho roma´nu Victora Huga meˇla nejprve u´speˇch v koncertni´m provedeni´ Vi´denˇske´ filharmonie jesˇteˇ prˇed jeji´m dokoncˇeni´m, ale hlavneˇ prˇi premie´rˇe ve vi´denˇske´ Dvorni´ operˇe, ktera´ probeˇhla azˇ o deset let pozdeˇji.

V roce 2019 oslavil sbor sve´ jubilejni´ 10. vy´rocˇi´ hostova´ni´ na festivalu v rakouske´m Bregenzu nastudova´ni´m opery Rigoletto (G. Verdi) na Jezerni´ sce´neˇ s Vi´denˇsky´mi symfoniky. Prˇedstaveni´, ktere´ zi´skalo neˇkolik oceneˇni´, mj. cenu Venice TV Award, se vraci´ po rocˇni´ pauze. Kromeˇ na´vratu Rigoletta sbor cˇeka´ nove´ nastudova´ni´ opery Nero italske´ho skladatele Arriga Boita v bregenzske´m Festspielhausu. Hlavni´ role rˇi´mske´ho krutovla´dce se ujme mexicky´ tenorista Rafael Rojas pod rezˇise´rsky´m vedeni´m Oliviera Tambosiho, se ktery´m jizˇ sbor spolupracoval v roce 2016 na inscenaci Hamleta s cˇesky´m so´listou Pavlem Cˇernochem.

Prazˇsky´ filharmonicky´ sbor je rezidencˇni´m sborem slavne´ho operni´ho festivalu v Bregenzu (Bregenzer Festspiele) jizˇ od roku 2010. Spoluu´cˇinkoval zde s Vi´denˇsky´mi symfoniky mj. v opera´ch Aida, Andrea Che´nier, Kouzelna´ fle´tna, Turandot, Carmen a take´ na samostatny´ch koncertech cˇi prˇi provedeni´ sveˇtovy´ch premie´r oper Pasazˇe´rka polske´ho skladatele Mieszyslawa Weinberga, Miss Fortune britske´ skladatelky Judity Weir, Solaris neˇmecke´ho skladatele Detleva Glanerta a Kupec bena´tsky´ polske´ho skladatele Andre´ Tchaikowske´ho; tato inscenace zi´skala dokonce prestizˇni´ oceneˇni´ International Opera Award 2014 v kategorii sveˇtova´ premie´ra.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy