Rada udělala první krok k lepší ochraně spotřebitelů do budoucna

Účinnější stahování nebezpečných výrobků z trhu, lepší informování spotřebitelů a jednotná pravidla pro výrobky prodávané online a offline.


Mimo jiné i to přináší návrh nařízení o obecné bezpečnosti výrobků, o němž bude CZ PRES vyjednávat s Evropským parlamentem na základě mandátu od ostatních členských států, který byl schválen.

„Cílem revize pravidel o obecné bezpečnosti výrobků je posílit ochranu spotřebitelů, nabídnout lepší garanci ochrany při online nákupech, nastavit jednotná pravidla pro podnikatele a zefektivnit vymáhání práva,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Nová právní úprava podle něj také přinese účinnější stahování nebezpečných výrobků z trhu, lepší informování spotřebitelů o výskytu nebezpečných výrobků a v neposlední řadě poskytne spotřebitelům větší možnosti při uplatňování náhrad za stažené nebezpečné výrobky.

Směrnice o obecné bezpečnosti výrobků platí již od roku 2001. Jejím hlavním účelem je zajistit, aby na jednotném trhu Evropské unie byly prodávány pouze bezpečné výrobky. Nicméně s měnící se dobou a kontinuálním rozvojem moderních technologií je směrnici nutné revidovat, aby byla schopna lépe reagovat na současné trendy.

Díky schválení mandátu došlo k významnému pokroku a CZ PRES nyní může zahájit vyjednávání s Evropským parlamentem o konečné podobě textu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy