Riegrovy sady postoupily do finále soutěže PARK ROKU 2023

Riegrovy sady, které v minulých letech prošly sérií revitalizací podle studie krajinářského architekta docenta Matouše Jebavého, mají příležitost získat ocenění v rámci celonárodní soutěže PARK ROKU 2023.


Park, jehož historie sahá k počátkům 20. století, obstál v konkurenci 30 přihlášených děl a dostal se do užší nominace nejlepších 13 parků.

„Riegrovy sady mám moc rád a těší mě, že se do užší nominace probojovaly. Park, známý svým ikonickým výhledem na Petřín a Pražský hrad, patří dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější místa v metropoli. A není divu. Nabízí spoustu možností pro aktivní trávení volného času i odpočinková zákoutí. Na své si tam přijde opravdu každý. Ať se již jedná o rodiny s dětmi, aktivní seniory, sportovce, pejskaře nebo hudební příznivce či milovníky dobrého jídla, “ říká starosta Prahy 2 Jan Korseska a dodává: „V poslední etapě revitalizace se obnovila romantická část parku s historickou litinovou pumpou a ptačím pítkem, vznikl přírodní amfiteátr, který láká k pořádání společenských akcí či propojení se sousední Rajskou zahradou.“

Riegrovy sady se nachází na ploše 10,5 hektarů mezi Polskou, Chopinovou, Vozovou a Italskou ulicí. Byly založeny v roce 1902 spojením bývalé zahrady Kanálka a zahrad několika viničních usedlostí – Saracenky, Švihanky, Pštrosky, Kuchyňky a přilehlých planin.

Dnešní Riegrovy sady jsou zapsány v seznamu nemovitých kulturních památek. V roce 2010 nechala městská část Praha 2 zpracovat studii jejich postupné revitalizace po etapách. Autorem je architekt a krajinář doc. Matouš Jebavý. Na základě této studie proběhla v roce 2011 revitalizace jižní části parku a v roce 2017 rekonstrukce historické brány Vozová. V roce 2019 pak došlo k revitalizaci centrální části s výhledem na Pražský hrad. Zatím poslední část revitalizace severozápadní části parku byla dokončena teprve nedávno.

„Pan docent je výborný krajinářský architekt a mimo jiné i pedagog působící na České zemědělské univerzitě v Praze, se kterou naše městská část dlouhodobě úzce spolupracuje. V roce 2019 vypracovala pro naši městskou část studii obsahující soubor návrhů opatření proti klimatickým změnám, na základě které jsme začali zavádět nové způsoby v péči o zeleň a veřejná prostranství. V loňském roce se Riegrovy sady proto dočkaly moderní technologie inteligentního zavlažování. Chytré senzory zaznamenávají mimo jiné srážky, vlhkost a teplotu a zavlažování plochy vyhlídkové louky tak spouští podle aktuálně naměřených podmínek. To v konečném důsledku šetří nejen vodu, ale i energie. Riegrovy sady jsou důkazem, že péče o historická a tradiční místa lze spojit s moderním řešením,“ dodává místostarosta Prahy 2 Jan Recman, do jehož gesce spadá oblast životního prostředí, výstavba a územní rozvoj i památková péče.   

Soutěžní přehlídka PARK ROKU 2023 o cenu za dílo krajinářské architektury ve veřejném prostoru se koná pod záštitou ministra životního prostředí Petra Hladíka a místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Vítězný park roku vybírá již tradičně porota složená z odborníků, hlasovat však může i veřejnost a to do 15. října 2023. Slavnostní vyhlášení výsledků pak proběhne 19. října 2023 v Humpolci.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy