Skleník Fata morgana ukrývá mnohé rostlinné poklady Právě v něm kvete vzácná bílá sloní palma

Skleník Fata morgana ukrývá mnohé rostlinné poklady. Právě v něm kvete vzácná bílá sloní palma.


Ačkoliv je skleník Fata Morgana vsoučasnosti pro návštěvníky nepřístupný, život se vněm nezastavil. Vsoučasnosti zde rozkvetl jeden zmístních rostlinných pokladů: vzácná palma Kerriodoxa elegans, které se pro její vzrůst a zbarvení výstižně přezdívá bílá sloní palma. Vpřírodě se vyskytuje jen na dvou lokalitách na území Thajska. Skleník Fata Morgana zdobí již od jeho otevření vroce 2004 a postupně se stala jednou zjeho dominant. Spolu sní je vexpozicích skleníku k vidění dalších více než 40 druhů palem, což zdejší sbírku řadí mezi ty největší veřejně přístupné vEvropě.

Tento vzácný a mimořádně atraktivní druh palmy je pro vědu poměrně nový, byl popsán teprve v roce 1983 a od té doby je nesmírně žádaným druhem. Objevena však byla již dříve, a sice 11. března 1929. Jediný druh rodu roste pospolitě na velmi malém území jižního Thajska, v podrostu na svazích poměrně suchého lesa na pouhých dvou lokalitách v nadmořských výškách 100-300 m. Jedna lokalita je na turisticky populárním ostrově Phuket v Khao Phra Taew Royal Wildlife & Forest Reserve a druhá na pevnině v národním parku Khao Sok.

„Palma vyniká výraznými, málo dělenými, téměř okrouhlými dlanitými listy o průměru až 2 m s nápadně bílou spodní stranou. Téměř netvoří kmen. Listy mají zajímavou vlastnost, která nebývá u palem častá. Nejprve se čepel plně rozevře v blízkosti středu rostliny a až poté se začíná prodlužovat řapík a vyzdvihovat velký list vzhůru. Je to adaptace na růst v hustém podrostu, kde si tak rostlina udělá lépe prostor kolem sebe. Květenství je přízemní, bělavé s jemným růžovým až hnědým nádechem s množstvím květů a výraznými listeny hnědé barvy. Kerriodoxa je dvoudomá, naše rostlina je samičí,“ uvedl Vlastik Rybka, náměstek pro odbornou činnost Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Tato palma ve skleníku Fata morgana roste u vyhlídkové terasy v jehoprostřední části. Pro její mohutný vzrůst ji nelze přehlédnout.

Vína zvinice sv. Kláry opět vprodeji ve výdejovém okénku

Udělejte radost sobě nebo svým blízkým jedinečným vínem zvinice sv. Kláry. Lahve můžete opět zakoupit každý všední den od 15.00 do 19.00 hodin ve výdejovém okénku Vinotéky sv. Kláry na adrese Trojská 148/186. Pro větší objednávky a jiné zboží vinotéku kontaktujte předem na vinoteka@botanicka.cz.

Dárky z botanické

Botanická zahrada hl. m. Prahy nabízí širokou škálu dárkových předmětů srostlinou tématikou. Nechybí vní luxusní parfém FataMorgana No1, nabídka knih a řada dalších předmětů, které potěší malé i velké milovníky přírody a rostlin. Bližší informace najdete na www.botanicka.cz. Určitě si nezapomeňte pořídit nástěnný kalendář botanické zahrady pro rok 2021 věnovaný jedovatým rostlinám.

Nabízené zboží můžete objednat e-mailem na miroslava.kasparova@botanicka.cz, vše zasíláme poštou nebo po dohodě nabízíme osobní převzetí u výdejního okénka na adrese
Trojská 148/186.

Připravujeme pro vás vlednu 2021

Online cyklus odborných přednášek sbotanickou tematikou

21. 1. 2021
Každá bylina je kněčemu dobrá
Hana Farná

Jedovaté rostliny jsou všude kolem nás. Břečťan, oměj, ba i kopretiny vsobě nesou látky, které mohou způsobit celkem nepříjemné chvíle. Takových rostlin je vnaší přírodě a na našich zahradách opravdu hodně. Když ale víte, kčemu se používají a jak je upravit, můžete mít skvělý lék. Některé receptury známe už od středověku, některé jsou už přežité a účinné látky se vyrábějí synteticky. Ponořte se do světa léčivých rostlin, které ssebou nesou i hrozbu otravy.


28. 1. 2021
Trvalky v přírodě a na zahradě
Petr Hanzelka

Vytrvalé zahradní květiny– trvalky – představují významný prvek v zahradní tvorbě. To, jakým způsobem je na zahradě pěstovat a jak se o ně starat, je součástí desítek zahradnických knih a časopisů. Často ale více než texty knih napoví pohled na místa, kde se tyto druhy rostlin vyskytují v přírodě. V přednášce projdeme nejrůznější přírodní lokality významných zahradnických druhů rostlin v České republice i ve světě, seznámíme se s podmínkami, v jakých zde rostou, a na příkladech typických přírodních stanovišť si ukážeme, jakým způsobem a na jakých místech je pak lze pěstovat i na zahradě.

Podrobnosti kakci: https://www.botanicka.cz/clanky/akce/cyklus-prednasek-leden

Pokud to situace dovolí a botanická zahrada bude opět otevřena, budou se přednášky konat i prezenčně vbistru Botanická na talíři.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
08.01.2021 09:17




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy