Skřivánci letí do Berlína. Prestižní filmový festival uvede snímek Jiřího Menzela z roku 1969

Film Skřivánci na niti byl publiku poprvé veřejně představen na Berlinale v roce 1990.


Nyní se na festival vrací v digitálně restaurované podobě. Za uvedením v sekci Berlinale Classics stojí Národní filmový archiv. Film se v programech českých kin objeví v druhé polovině února.

Sni´mek Skrˇiva´nci na niti, ktery´ se odehra´va´ v kladensky´ch ocela´rna´ch, kam komunisticky´ totalitni´ rezˇim v obdobi´ stalinismu posi´lal na prˇevy´chovu politicky nepohodlne´ osoby, byl vyroben v roce 1969. Prˇestozˇe byl tvu°rcˇi´ ty´m nucen neˇkolik sce´n po dokoncˇeni´ filmu vystrˇihnout, jeho verˇejne´ promi´ta´ni´ bylo zaka´za´no a film satirizuji´ci´ politicke´ represe

z padesa´ty´ch let putoval hned po sve´m dokoncˇeni´ na dvacet let do trezoru. Premie´ra se uskutecˇnila azˇ v roce 1990 na filmove´m festivalu v Berli´neˇ, kde byl sni´mek oceneˇn Zlaty´m medveˇdem. Prˇi te´ prˇi´lezˇitosti byly do filmu vra´ceny i vystrˇizˇene´ sce´ny - pra´veˇ k te´to verzi z roku 1990 smeˇrˇovalo digita´lni´ restaurova´ni´.

Zdrojem pro digitalizaci byly origina´lni´ negativ obrazu a origina´lni´ negativ zvuku, ktere´ jsou ulozˇene´ v Na´rodni´m filmove´m archivu. Digita´lni´ restaurova´ni´ tohoto filmu z daru pani´ Milady Kucˇerove´ a pana Eduarda Kucˇery realizoval Mezina´rodni´ filmovy´ festival Karlovy Vary ve spolupra´ci s Na´rodni´m filmovy´m archivem a Sta´tni´m fondem kinematografie ve spolecˇnostech UPP a Soundsquare v roce 2021. Film byl digita´lneˇ restaurova´n za pouzˇiti´ vy´stupu° projektu NAKI DF13P01OVV006 Metodiky digitalizace na´rodni´ho filmove´ho fondu.

Sni´mek bude po projekci na berli´nske´m filmove´m festivalu, ktery´ se kona´ 10.- 20. u´nora 2022, uveden zpeˇt do kin po cele´ Cˇeske´ republice. Na´rodni´ filmovy´ archiv v ra´mci pe´cˇe o cˇeske´ filmove´ deˇdictvi´ dlouhodobeˇ vraci´ na pla´tna kin a na obrazovky starsˇi´ cˇeske´ filmy. V minule´m roce se v programech cˇesky´ch kin objevily klasicke´ filmy Azˇ prˇijde kocour, S cˇerty nejsou zˇerty, Perlicˇky na dneˇ nebo Kocˇa´r do Vi´dneˇ.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
21.01.2022 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy