Technologie oživují českou historii

Muzeum Story of Prague využívá technologie pro prohlubování zážitku návštěvníků z české historie. QR kódy u výstavních předmětů odhalují edukační texty a fotky. Speciální aplikace umožňuje zobrazit historické scény z minulosti, včetně válečných událostí či povodní.


Důmyslné využití technologie pomáhá návštěvníkům muzea Story of Prague ponořit se do osmi set let historie českého hlavního města. Různé unikátní vystavené předměty jsou doplněny QR kódy. Při skenování těchto kódů se návštěvníkům zobrazují vzdělávací texty a fotografie, které ukrývají víc než 300 příběhů.

Pomocí aplikace pro mobilní telefony mohou návštěvníci dokonce nahlédnout do minulosti a uvidět, jak se prostor kolem nich vyvíjel. Pohled do telefonu odhaluje vize válečných scén, povodní, barikád a dokonce i tanky z roku 1945.

Interaktivní prvek pokračuje v podobě fun foto pointů. Jedním z nich je možnost vytvořit vlastní obraz sestavený z ovoce, inspirovaný dílem Giuseppe Arcimbolda. Virtuální duch domu pak provází návštěvníky muzeem prostřednictvím mobilní aplikace, jehož hlas namluvil herec Bohdan Tůma.

'Návštěvníci si sami nastavují své tempo a do jaké hloubky chtějí vstoupit do jednotlivých témat,' vysvětlil zakladatel muzea Michal Vůla. Zatímco tradiční muzea jsou plná textů, toto muzeum se zaměřuje spíše na poskytnutí zábavných faktů a zajímavostí těch nejdůležitějších témat.

Vůla dále vyjádřil naději, že interaktivní a inovativní technologie muzea budou vzdělávat návštěvníky všech věkových kategorií, včetně cizinců. 'Cílem bylo vytvořit místo, které osloví široké spektrum návštěvníků, od cizinců po Čechy, od seniorů až po děti a generaci Z, která je známá svou krátkou pozorností,' dodal.

Story of Prague muzeum, které se nachází v podchodu Karlovy lázně blízko Křižovníckého náměstí, nabízí exposice v 19 místnostech a je rozděleno do tří pater. První patro se věnuje středověku, druhé představuje období první a druhé světové války, okupaci a život za komunismu. Poslední patro se zaměřuje na nejnovější dějiny od roku 1989.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy