Toyota bZ Compact SUV Concept

Toyota v Bruselu poprvé na evropské půdě představila novou vývojovou studii Toyota bZ Compact SUV Concept.


Ukázala tak, jak by mohl vypadat další vývoj vozů s označením „bZ“, tedy Beyond Zero.

Nový koncept se řadí do automobilového segmentu C-SUV (kompaktní vozy SUV), jenž je v Evropě vůbec nejvýznamnější. Nová studie bateriového elektromobilu bZ Compact SUV Concept společně s konceptem Toyota C-HR prologue dokládá technologicky všestranný přístup značky, který zákazníkům umožňuje snížit vlastní uhlíkové emise, naplňuje různorodé potřeby zájemců a zajišťuje trvalou udržitelnost prostřednictvím stále širší nabídky produktů. Vývojovou studii Toyota bZ Compact SUV Concept navrhlo francouzské návrhářské a vývojové centrum Toyota European Design and Development (ED2) jako výhradně bateriový elektromobil (BEV) s uplatněním čistého a vitálního designu. 

Nulové emise a udržitelné ekologické materiály

Vůz prezentuje minimalistický design. Koncept představuje vozidlo s nulovými emisemi, využívající udržitelné a ekologické materiály, které současně přinášejí agilní jízdní schopnosti, špičkové technologie a stylový vzhled. Aerodynamická podoba konceptu jde ruku v ruce s futuristickým vzhledem včetně kol vytlačených do samotných rohů karoserie ve prospěch dravého postoje – vozidlo tak evokuje dojem pohybu i ve chvílích, kdy nehnutě stojí na místě. O pokročilých technologiích vypovídají krátké převisy a šípovité tvary vozidla, zatímco zužující se kabina působí dojmem agility ve prospěch nízkého aerodynamického odporu. 

Sedadla jsou z rostlinných a recyklovaných materiálů

Ostré stylistické ztvárnění pokračuje v interiéru s luxusními povrchy a celkově výrazným vzhledem. Za zmínku stojí zejména ekologické materiály, jako např. sedadla vyrobená z rostlinných a recyklovaných materiálů v souladu s motivem Beyond Zero. Palubní osobní asistent zajišťuje propojení řidiče a zbytku posádky s vozidlem prostřednictvím zvuků a světelných prvků, které se přesouvají po kabině v reakci na požadavky či příkazy předních a zadních pasažérů. 

Toyota prostřednictvím filozofie Beyond Zero prezentuje vizi budoucnosti, kdy se dosahuje uhlíkové neutrality praktickým zaváděním celého portfolia produktů používajících vyspělé technologie pohonů na alternativní paliva, resp. pohonů s nulovými emisemi. Toyota plánuje, že na evropské trhy do roku 2026 uvede celkem šest modelů s označením bZ, tedy Beyond Zero. Různorodé portfolio elektrifikovaných produktů pak Toyotě napomůže dosáhnout globálního cíle uhlíkové neutrality do roku 2050.

Další informace o tomto koncepčním modelu budou zveřejněny v prosinci 2022.

Poznámka redakce: pokud plánujete nákup nového vozu a hledáte tip na nejlevnější nová auta v České republice skladem (bez ohledu na značku vozu), pokračujte na stránku Nejlevnější nová auta v ČR.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy