Tradiční posvícenské pečivo provonilo Veselý Kopec

V sobotu 4. září se od 10.00 do 16.00 hodin na Veselém Kopci u Hlinska konal program s příjemným názvem i obsahem – POSVÍCENÍ.


„Ve vybraných roubených objektech zavonilo tradiční posvícenské pečivo, které si zájemci mohli koupit. Například v hájence se pekly posvícenské buchty, ve mlýně zase perník tlačený do tradičních dřevěných forem. K posvícení vždy patřila veselá muzika, tanec a zpěv. U nás se o to postarali folklorní soubory Vysočan a Vysočánek z Hlinska – vystoupení bylo možno zhlédnout v 11.00 a ve 14.00 hodin,“ uvedla Magda Křivanová, ředitelka Muzea v přírodě Vysočina.

Program doplnil malý Posvícenský jarmark, jehož se zúčastnili pozvaní lidoví výrobci nabízející především tradiční dobroty, ale také například pomůcky do kuchyně, vyšívané kuchařky, bylinky, formičky a další výrobky. 

„Pro pobavení si návštěvníci mohli vyzkoušet hru představující stínání kohouta, což byl obyčej provázející v minulosti posvícenské veselí. Návštěvníkům jsme ponechali možnost dozvědět se něco více i o ostatních kalendářních obyčejích – interiéry chaloupek totiž zůstaly vyzdobené zvykoslovnými předměty připomínajícími zajímavé svátky,“ doplnila Ilona Vojancová, vědecko-výzkumný pracovník Muzea v přírodě Vysočina.

Posvícenské speciality nabízela i Hospoda Na vejměnku v areálu muzea, která pro tento den připravila speciální jídelníček.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy