Venkovní výstava Nežádoucí okamžiky v Nových Butovicích

Díky spolupráci Czech Photo o.p.s a České tiskové kanceláře zakončí svou tour venkovní výstava Nežádoucí okamžiky na korzu v Nových Butovicích.


Výstava se zaměřuje na manipulaci a cenzuru ve fotožurnalistice. Oficiálního zahájení se účastnili zástupci ČTK: šéfredaktorka Radka Marková, šéfredaktor fotobanky Petr Mlch, Veronika Souralová ředitelka Czech Photo a starosta městské části Praha 13 David Vodrážka. Výstava bude pro veřejnost přístupná od středy 17. února do 15. března.

„Kultura je na tom v době pandemie velice špatně a v galerii Czech Photo Centre se snažíme, aby i v čase zavřených galerií místní lidé neztratili kontakt s uměním. Proto jsme rádi, že se spolupráce s ČTK již potřetí povedla a můžete představit venkovní expozici Nežádoucí okamžiky. Pokud budete pokračovat korzem dále narazíte i večer na rozsvícenou galerii, kde můžete přes výlohu nahlédnout na výstavu Fragmenty metropole Romana Vondrouše,“ popisuje Veronika Souralová.

Venkovní expozice s názvem Nežádoucí okamžiky čerpá zejména z bohatého fotografického archivu ČTK, ale také dalších zdrojů. Veřejnosti představuje slavné i méně známé snímky, které byly v minulosti z ideologických důvodů retušovány či po určité období zakázány. Výstava částečně vychází z knihy Zakázané dějiny ve fotografiích ČTK, kterou před 20 lety připravil s Hanou Řehákovou tehdejší šéfredaktor obrazového zpravodajství ČTK Dušan Veselý, který se podílel i na přípravě expozice.

„Jsem velmi rád, že se podařilo výstavu umístit do veřejného prostotu naší městské části a zpřístupnit ji všem v době, kdy se do galerií a výstavních prostor nemůžeme podívat. Vystavené fotografie nám  připomínají historii a  jak jednotlivé režimy  do dokumentace době zasahovaly. Je to skvělá příležitost nejen pro příjemnou procházku, ale také pro zamyšlení. Děkuji organizátorům za nadšení, se kterým se současnými omezeními, stále pracují,“ řekl starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Výstava na 134 fotografiích ukazuje jednotlivé etapy moderních českých dějin prostřednictvím snímků, které bylo v určitých historických epochách zakázáno publikovat. Největší část je věnována období komunismu, k vidění jsou ale také snímky předválečné či z období druhé světové války. Svébytný prostor je pak věnován fotografiím retušovaným či jinak výrazně upraveným, včetně ukázek podobných praktik v zahraničí.

Výstava o fotomanipulaci volně navazuje na fotografické expozice, které ČTK připravila v předchozích dvou letech. Ke stému výročí republiky a založení ČTK uspořádala předloni putovní výstavu Okamžiky století, v roce 2019 pak k 30. výročí pádu komunistického režimu výstavu Okamžiky sametové revoluce. Ta měla stejně jako letošní výstava premiéru na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. ČTK je jedním z hlavních mediálních partnerů tohoto festivalu.

Více o výstavě: https://www.ctk.cz/nezadouci-okamziky/ 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy