Vinotéka, restaurace, rytířské sály, apartmány - to vše nabídne hrad Vildštejn!

Hrad Vildštejn (Wildstein) se nachází severně od Chebu na západní straně stejnojmenného městečka (dnes Skalná). Jde o významnou památku, která návštěvníkům nabídne jedinečné zážitky, zábavu i relaxaci.


O hradu Vildštejn

Na hradě Vildštejn ve Skalné se od jeho založení ministeriály Nothafty vystřídalo mnoho panovníků a rodů. Jedni z nejvýznamnějších byli Trautenberkové, kteří zde panovali více než 200 let. 

První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1225, kdy se jeho jméno objevuje v přídomku jedné z větví rodu Nothaftů, který patřil mezi přední šlechtické rody Chebska. V té době hrad ale již stál. Přesné datum není známo. Má se za to, že to bylo kolem roku 1166 a to stanoveným rozborem dochovaných původních částí hradu.

Pověst o ženě s čarodějnickými schopnostmi

Při rekonstrukci hradu ve 20. století došlo k zajímavému nálezu ostatků, který na sebe strhl pozornost veřejnosti. Při zkoumání v rámci antropologického výzkumu historických osobností a vývoje člověka Národního muzea v Praze bylo zjištěno, že se jedná o ostatky ženy ve věku 50 – 60 let.

Existuje informace o rodu Trautenberků, žijících na Vildštejně a jejich dceři, o níž se zmiňuje stará pověst. Na hradě prý žila žena, která vynikala bylinkářskými, čarodějnými a věšteckými schopnostmi. Podle pověsti se po tom, co Trautenberkovu dceru nespokojení poddaní označili za čarodějnici, doslova slehla zem.

S největší pravděpodobností se jedná o ostatky této ženy, která pomáhala lidem svými nadpřirozenými schopnostmi. Její rodina se nebohé ženy zbavila, aby zabránila potupě, ztrátě cti a rodového majetku. V dnes již zkonstruovaném objektu jsou tyto ostatky k vidění v nejstarší části hradu, v románské kapli. Více o historii této významné památky najdete na webových stránkách hradu Vildštejn.

Nově vybudované rytířské sály, Hodovna, hradní vinotéka, ubytování v apartmánech

Na Vildštejně nejsou k vidění jen ostatky zmíněné ženy, ale také další artefakty nalezené při rekonstrukcích, nově vybudované rytířské sály, které dnes poskytují prostory tradiční české restauraci Hodovna. Zdejší hradní vinotéka nabízí široký výběr českých, moravských a zahraničních vín. 

V prvním patře románského hradu se v královském sále pořádají kulturní akce, svatby a konference, v druhém patře jsou vystavené historické hasičské vozy, postroje a hasičské stříkačky místních hasičů. V novější zámecké budově se nachází malé muzeum soudnictví.

Na Vildštejně se můžete i ubytovat, a to přímo na nádvoří ve čtyřech standardně vybavených pokojích a jednom rodinném apartmánu. V následujících letech zde vyroste další ubytovací jednotka, a to přímo pod hradem, kde budou návštěvníci moci využívat 6 moderních apartmánů.

Jaké další zážitky a služby Vám může románský hrad Vildštejn nabídnout?

Využijte tyto kontakty:

Web: https://www.vildstejn.cz/cs/

E-mail: info@vildstejn.cz

Telefon: +420 354 594 930

Mobil: +420 602 374 399

Poznámka redakce: ověřte si, které služby a v jakém rozsahu jsou omezeny nařízením Vlády ČR dle aktuální pandemické situace!

Fotogalerie
ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy