Vliv rusko-ukrajinské války na českou korunu. Zchudneme?

Současná válečná situace na Ukrajině má a bude mít řadu ekonomických dopadů i na nás. Doba je nejistá a už teď se potýkáme se snižováním hodnoty koruny a zvyšováním cen. Ty rostou v obchodech i na pumpách. Co nás čeká dál?


Rubl se propadá a stahuje i českou korunu

Ruská ekonomika zažívá opravdu silnou krizi a je na pokraji krachu. Bohužel s sebou stahuje i českou korunu, která ztrácí na hodnotě oproti dolaru i euru. Ruský rubl je v současné době držen uměle ruskou centrální bankou, ale je jen otázkou času, jak dlouho ruský trh ustojí západní sankce. Moskevská burza je v tuto chvíli zavřená. Kdyby se otevřela, mělo by to za následek obrovský pokles cen akcií, jejich prodej a totální devalvaci rublu a rozpad ekonomiky.

ČNB je připravena reagovat na velké výkyvy koruny

Kvůli tomu, že jsme k Ukrajině velmi blízko, na nás v plné míře dopadá strach z rusko-ukrajinského konfliktu. Investoři v takovém případě nakupují hlavně dolary a česká koruna zůstává v pozadí. Naše měna je dokonce jednou z těch, které válečný konflikt zasáhl nejvíc. Podle ČNB tak bude i v následujícím období česká koruna kolísat a v porovnání s prognózou na zimní období je aktuálně ještě slabší. Pro sledování vývoje kurzu sledujte pravidelně aktualizovaný kurzovní lístek. ČNB je nicméně připravena reagovat na nadměrné výkyvy kurzu koruny, které by přímo ohrožovaly cenovou a finanční stabilitu v České republice.

Potraviny ještě zdraží, důvodem bude nedostatek hnojiva i pšenice

Dopady války běžný občan Česka pociťuje na vyšších cenách zemního plynu, benzínu a nafty. Také některé zboží v obchodech s potravinami radikálně podražilo, protože Rusko i Ukrajina patří k velkým vývozcům potravin do Evropy, pokrývají také až 1 celosvětové spotřeby pšenice a kukuřice. Rusko je rovněž největším světovým exportérem zemědělských hnojiv. Kremelská vláda na začátku března vyzvala své výrobce, aby zastavili vývoz hnojiv, což bude do budoucna znamenat vyšší náklady pro zemědělce a nižší výnos plodin. Ceny potravin tak půjdou ještě nahoru.

Zdroj obrázků: Freepik.com

Autor: RegionPraha Článek může obsahovat komerční sdělení.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy