Zpívající fontána v Mariánských Lázních opět láká návštěvníky

V Mariánských Lázních opět funguje zpívající fontána, navržená Františkem Terziem a dokončená roku 1568. Fontána produkuje zvuk při dopadu vody na bronzovou nádobu. Poslední restaurace proběhla před 22 lety, nyní byla fontána opět opravována a čištěna.


V Mariánských Lázních se opět rozezpívala známá zpívající fontána. Tento unikátní renesanční vodní prvek, navržený dvorním malířem Františkem Terziem, si znovu získává pozornost veřejnosti. Přestože byla dokončena již v roce 1568, její prvky i dnes fascinují návštěvníky svojí historickou a uměleckou hodnotou.

Zpívající fontána je pojmenována podle melodického zvuku, který vzniká, když voda dopadá na bronzovou nádobu. Tento zvuk je nejvíce slyšitelný při přiložení ucha ke spodní míse fontány a rezonuje v oblasti tónu A. Díky své mimořádné ceně a vzácnosti byla fontána v průběhu let několikrát opravována, aby zůstala zachována pro budoucí generace.

Poslední významná restaurace proběhla před 22 lety, když spodní mísa fontány začala prosakovat. Po této opravě se dvakrát ulomila tryska na nástroji dudáčka, což vyžadovalo další zásahy specializovaných restaurátorů. Vedoucí oddělení specializované památkové péče, Petr Chotěbor, poznamenal, že se nejednalo o jednoduchý úkol.

Restaurátorské práce začaly před necelými dvěma lety. Bylo nutné nejen opravit trysky, ale také vyčistit fontánu od silné vrstvy vodního kamene a následně její povrch zakonzervovat. Tyto kroky byly nezbytné pro zachování jejího původního ladu a zvuku. Petr Chotěbor uvedl, že tyto práce byly nezbytné pro dlouhodobé zachování fontány.

Fontána je tvořena dvěma mísami, které spočívají na silném pilíři. Dělo je ozdobeno postavami pastýřů, kteří podpírají mísy, a postavou starořeckého Pana, ochránce pramenů. Kromě toho jsou na fontáně mužské i ženské masky, a na vrcholu je dudáček, který 'hraje'. Tento detail přidává fontáně její jedinečnou estetiku a historickou hodnotu.

Přestože byla dokončena v roce 1568, potrubí pro vodu bylo položené až o šest let později. Tento fakt nesnižuje její uměleckou hodnotu, ba naopak, dodává jí zajímavý historický kontext. Letos bude fontána zpívat jen do konce srpna, což je důvodem, proč by si ji návštěvníci neměli nechat ujít. Mariánské Lázně tak opět oživují svého unikátního kulturního svědka renesančního umění.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024