Developeři poskytnou městu na Nákladovém nádraží Žižkov desítky milionů korun. Metodika spoluúčasti investorů se v praxi osvědčuje

Na jednom z největších brownfieldů v Praze, bývalém nákladovém nádraží na Žižkově, vzniká moderní čtvrť, která bude kromě bydlení nabízet i veškeré služby.


Developeři, kteří v území podle plánů města staví, poskytnou v budoucnu městu kompenzace v celkové výši 1,5 miliardy korun. V první fázi město od společnosti FINEP získá plnění v hodnotě více než 167 milionů korun. Investor poskytne prostředky pro výstavbu základní školy. Zároveň postaví a městu předá mateřskou školu i zelenou promenádu a předá pozemek pro výstavbu dostupného bydlení se sociálními službami. Smlouvu o spolupráci včera posvětilo Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

„Dohody o spoluúčasti developerů na rozvoji města vznikají díky metodice, která má za úkol určit výši příspěvků, kterou investoři přispějí na budování veřejné infrastruktury nutné pro jejich bytové projekty. Je vidět, že metodika v praxi funguje - smlouva s FINEP je už třetím úspěšným příkladem od chvíle, kdy jsme ji v minulém volebních období schválili,” říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní rozvoj Petr Hlaváček.
„Částka získaná díky spoluúčasti developera bude využita na stavbu pětitřídní mateřské školy s kapacitou 125 žáků a zahradou. Tu FINEP zbuduje jako součást svého projektu a předá ji do vlastnictví a k provozování městské části. Dále je součástí dohody předání pozemků pro vybudování a rozšíření Malešické ulice, včetně potřebných chodníků a přechodů, předání části pozemků potřebných pro vybudování obecního bytového domu a pozemku, včetně výstavby pěší zóny s alejí, která povede podél nové tramvajové tratě,” popisuje plány místostarosta Prahy 3 Pavel Dobeš.

Smlouvu už začátkem týdne schválili zastupitelé městské části Praha 3, včera večer jí dalo zelenou i pražské zastupitelstvo. Loni schválená studie z dílny Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), podle které výstavba v území pokračuje, si kladla za cíl navrhnout podobu nové části města tak, aby zde vznikla živá čtvrť, tzv. město krátkých vzdáleností, kde nebude chybět potřebná veřejná vybavenost.

„O budoucnosti nákladového nádraží se vedou diskuse už od roku 2009, až loni se ale podařilo nalézt dohodu v území, která bude prospěšná pro obyvatele městské části. V nové čtvrti by mělo v budoucnu žít více než 15 000 obyvatel, počítá se se vznikem školy, školek a parků,” dodává ředitel IPR Ondřej Boháč.

Více informací o projektu nové čtvrti na Nákladovém nádraží Žižkov je k dispozici zde.

Zdroj: TZ Praha.eu

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 18.09.2023 12:55




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy